Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră MONDIALĂ: Elicopterele americane Bell, fabricate INTEGRAL în România

bellhelicopter.com
elicopter bell ah1 viper

România ar putea fi în următorii 5 ani prima ţară care produce integral un elicopter de atac Bell, însă decizia trebuie luată la nivel guvernamental, spun șefii firmei americane Bell Helicopters, potrivit Agerpres.


"La ora actuală, elicopterele Bell sunt făcute numai în Statele Unite. Acum căutăm primul partener internaţional solid care să ne permită să avem o producţie la nivel internaţional. România ar putea deveni, în patru-cinci ani, primul partener internaţional în care să fie construite elicoptere Bell", a spus Richard Harris în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, mai există tratative şi cu alte ţări pentru producţia elicopterelor, însă susţine că România este ţara cu cel mai puternic potenţial în acest sens.

"Suntem încântaţi de Parteneriatul strategic dintre SUA şi România. Mi-aş fi dorit ca Bell Helicopter să fi fost adus în discuţie în conversaţia dintre cei doi preşedinţi (Donald Trump şi Klaus Iohannis, n.r.), cred că s-au referit mai ales la Parteneriatul strategic dintre cele două ţări şi, de altfel, când am venit în martie şi ne-am întâlnit cu prim-ministrul, cu ministrul Apărării, cu ministrul Economiei, s-a vorbit, tot aşa, despre alianţa strategică dintre cele două ţări, despre parteneriatul economic dintre ele şi cred că întâlnirea dintre cei doi preşedinţi de acum a făcut acest mesaj şi mai concret. Această abilitate a noastră de a exporta, aşadar, tehnologii depinde de acest context", a afirmat Richard Harris.

Citeşte şi: Arafat: România va asigura, în premieră, componenta virtuală a exerciţiului NATO din Bosnia

Un elicopter costă circa 30 de milioane de dolari, adaugă el, însă costurile de operare sunt cu 30% mai mici pentru acest elicopter decât pentru orice alt elicopter de atac din lume.

În opinia sa, în România există cadrul strategic pentru a se obţine licenţa între cele două ţări, pentru ca producţia de elicoptere americane să se facă în România.

"România nu era neapărat pe harta noastră de marketing, însă acum patru ani, ministrul Economiei ne-a abordat şi ne-a spus: 'Uitaţi-vă şi la România' şi asta am făcut, am văzut industria voastră aerospaţială, am discutat cu Armata şi am fost impresionaţi. (...) Dacă vedem unde merge domnul Trump, vedem că se întâlneşte cu parteneri strategici, s-a dus în Arabia Saudită, s-a întâlnit cu reprezentanţii NATO, s-a întâlnit cu preşedintele României, deci asta arată că România este un partener strategic, cu un rol strategic în cadrul NATO, care a atins 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare, şi văd un nou capitol care se poate deschide pentru România în regiune, pe o poziţie-cheie", a mai spus Richard Harris.

Citeşte şi: UPDATE: ATAC armat în SUA. Un congresman american a fost ÎMPUŞCAT pe un teren de baseball - VIDEO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.