Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul britanic prezintă Parlamentului acordul pro-UE

Gov.uk
David Cameron

Premierul britanic David Cameron prezinta luni în parlament acordul obtinut vineri cu partenerii europeni, cu patru luni înaintea unui referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE, scrutin al carui rezultat este incert, relateaza AFP.

Cameron spera sa îi convinga pe majoritatea britanicilor sa voteze 'Da' la referendumul de la 23 iunie privind mentinerea Marii Britanii în UE, însa deja a esuat în a-l atrage de partea sa pe carismaticul primar al Londrei, Boris Johnson, care s-a alaturat duminica taberei pro-Brexit.

'Voi face campanie pentru iesirea' din Uniunea Europeana, a anuntat Boris Johnson într-o declaratie în fata domiciliului sau din Londra.

'Nu trebuie confundate frumusetile Europei, vacantele în Europa, mâncarea fantastica si prieteniile cu un proiect politic (...) care risca acum sa scape de sub controlul democratic', a spus el.

Implicarea sa în campanie pentru iesirea din UE reprezinta o lovitura pentru Cameron, care îsi joaca locul în istorie si pe cel al tarii sale în lume, pledând pentru ramânerea în UE.

Premierul britanic a reusit pâna acum sa evite dezertarea principalelor personalitati ale Partidului Conservator, cum ar fi Theresa May. El a încercat sa îl atraga duminica pe Johnson de partea sa. 'As vrea sa îi spun lui Boris ceea ce spun tuturor, si anume ca vom fi mai în siguranta, mai puternici si mai prosperi în Uniunea Europeana', declarase anterior duminica, la BBC, David Cameron.

'Perspectiva de a colabora cu (liderul partidului eurofob UKIP) Nigel Farage si cu (fostul deputat) George Galloway si de a face un salt în necunoscut nu este calea cea buna pentru tara noastra', a adaugat el, facând referire la aceste figuri-cheie ale campaniei pro-Brexit.

Însa Boris Johnson a anuntat ca va încerca sa se îndeparteze de aceste personalitati si ca nu va participa la dezbateri televizate împotriva partidului sau pâna la referendumul prevazut pentru 23 iunie.

În tabara conservatoare care sustine iesirea din UE, primarul Londrei este urmat de cinci ministri - printre care si detinatorul portofoliului justitiei, Michael Gove, prieten personal al lui Cameron -, un secretar de stat si candidatul conservator la primarie, Zac Goldsmith.

'Boris vrea sa dea lovitura de gratie', a scris luni Daily Mail pe prima pagina, vorbind despre dezacordurile din tabara conservatoare.

David Cameron are acum la dispozitie patru luni pentru a-si convinge compatriotii de soliditatea acordului pe care tocmai l-a negociat la Bruxelles pentru întarirea 'statutului special' al Marii Britanii în UE.

Conform primului sondaj realizat dupa acord pentru 'Mail on Sunday', 48% dintre britanicii intervievati nu ar dori iesirea din UE, 33% sunt pro-Brexit, iar 19% s-au declarat înca indecisi.

Un Brexit ar provoca de asemenea organizarea unui nou referendum privind independenta Scotiei, a reamintit duminica premierul scotian Nicola Sturgeon. 'Daca iesim din Uniunea Europeana, acest lucru ar declansa o cerere pentru un al doilea referendum privind independenta', a indicat ea la BBC. La primul referendum, organizat în septembrie 2014, 55% dintre voturi au fost împotriva independentei.

Constient de mize, David Cameron si-a pus la bataie duminica toate fortele, profitând de emisiunea de la BBC, extrem de vizionata, pentru a-i ataca frontal pe cei care sustin un Brexit si care argumenteaza ca Marea Britanie ar fi mai suverana în afara blocului comunitar.

Parasind UE, Marea Britanie nu ar avea decât 'iluzia suveranitatii', a spus el, anuntând depunerea, în viitorul apropiat, a unui proiect de lege care urmareste protejarea suveranitatii parlamentului britanic.

David Cameron a atras atentia asupra 'anilor de incertitudine' care ar urma unui Brexit, 'iar la sfârsitul acestui proces, nu ar exista nicio garantie ca firmele noastre vor avea un acces deplin la piata' europeana.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.