Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Greciei a ţinut un discurs în Parlamentul European

tsipras

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a declarat miercuri în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg că guvernul său va continua eforturile de reformă, informează Reuters. 

Şeful executivului de la Atena le-a spus totodată eurodeputaţilor că referendumul organizat la 5 iulie i-a oferit un mandat pentru a soluţiona criza într-o manieră sustenabilă din punct de vedere social şi economic. Tsipras a adăugat că decizia poporului său de respingere a propunerilor creditorilor internaţionali nu înseamnă o despărţire de UE, ci o întoarcere la valorile europene. 

"Îmi asum pe deplin responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat în ultimele cinci luni şi vreau să vă asigur că grecii au depus în ultimii cinci ani eforturi extrem de mari, care i-au epuizat", a declarat Tsipras, potrivit agenţiei ANA-MPA. 

El a mai atras atenţia că reformele trebuie să permită o împărţire a poverii, să creeze locuri de muncă şi să încurajeze antreprenoriatul. Şeful guvernului de la Atena a subliniat totodată că datoria publică a Greciei trebuie făcută să devină sustenabilă. 

"Este nevoie de un acord care să ne permită să zărim luminiţa de la capătul tunelului, cu reforme credibile, dar care să redistribuie în acelaşi timp povara şi pe umerii celor care o pot suporta", a declarat Tsipras, potrivit EFE. El a acuzat în acelaşi timp că banii primiţi până acum de Grecia ca împrumuturi nu au ajuns niciodată la cetăţeni, ci au fost folosiţi pentru salvarea băncilor. 

'Vrem un acord care să prevadă reforme credibile şi cu cât mai puţine măsuri de austeritate, dar cu o agendă de creştere economică. Propunerea noastră prevede de asemenea chestiunea restructurării datoriei. Nu ar trebui s-o considerăm un subiect tabu", a spus el. 

Premierul elen s-a declarat totuşi 'încrezător' că Atena va putea răspunde 'în următoarele două-trei zile' obligaţiilor sale, 'în interesul Greciei şi al zonei euro', potrivit AFP. "Nu vom lăsa Europa să se divizeze", a adăugat şeful guvernului grec, făcând apel la asumarea unei 'responsabilităţi istorice' pentru a nu permite o astfel de ruptură a UE. 

În discursul său - primit deopotrivă cu aplauze şi huiduieli - Tsipras a acuzat că ţara sa a fost un laborator în care s-au făcut experimente eşuate pe tema austerităţii. 

Alexis Tsipras a fost audiat miercuri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, la trei zile după referendumul din Grecia prin care a fost respins un plan de reforme propus de creditorii ţării - UE, BCE şi FMI. 

Prim-ministrul elen s-a întâlnit marţi, la Bruxelles, cu partenerii săi din celelalte 18 ţări din uniunea monetară, care iau acum în considerare deschis 'scenariul negru' al unui Grexit dacă nu va fi găsit niciun acord privind un nou plan de ajutor pentru Atena înaintea noii date limită fixate pentru duminică de partenerii europeni, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.