Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Marii Britanii, propunere inedită: Jihadiştii să fie trimişi la reeducare

jihadist selfie

Premierul britanic David Cameron a apreciat, într-un articol publicat luni în cotidianul The Times, că jihadiştii care se întorc din Siria trebuie să participe la cursuri de 'deradicalizare', în opinia sa extremismul islamic fiind cea mai mare problemă socială a Marii Britanii, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres

În opinia liderului conservatorilor britanici, islamiştii radicali ameninţă securitatea Marii Britanii şi aduc prejuducii 'democraţiei multirasiale şi multireligioase', acesta fiind şi motivul pentru care executivul de la Londra a decis să elaboreze o strategie pentru combaterea jihadismului. 

În cadrul acestui plan, precizează Cameron, vor fi create programe de deradicalizare la care vor trebui să participe teroriştii eliberaţi din închisoare sau cei care au revenit din Siria. Obiectivul planului este să atace 'veninul' la toate nivelurile pentru a combate ideologia ce susţine jihadismul, subliniază Cameron, avertizând că 'înfrângerea duşmanilor noştri va cere timp, răbdare şi o adaptare constantă'. 

Pe de altă parte, Cameron a susţinut ideea sprijinirii musulmanilor care se opun retoricii extremiste şi care luptă împotriva jihadiştilor. 

'Este bătălia unei generaţii', şi ea 'va fi câştigată numai cu argumente şi putere de convingere, cu oameni care demonstrează puterea valorilor noastre liberale, democratice', a mai indicat şeful executivului britanic în articolul apărut înaintea publicării detaliate a strategiei sale pentru combaterea islamismului radical. 

Printre elementele deja anunţate ale strategiei se numără posibilitatea ca părinţii să confişte paşapoartele copiilor lor în vârstă de până la 17 ani, dacă bănuiesc că aceştia din urmă ar putea fi radicalizaţi, vârstă maximă permisă la ora actuală, începând din luna iulie, fiind de 16 ani, iar în baza acestui drept mulţi părinţi au reţinut deja astfel de paşapoarte. În plus, persoanele condamnate pentru extremism religios nu vor mai avea dreptul să lucreze cu copii minori. 

Guvernul de la Londra estimează că peste 700 de britanici au plecat în Siria şi Irak pentru a intra în rândurile combatanţilor grupării Statul Islamic (SI), circa jumătatea dintre ei revenind între timp în Marea Britanie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.