Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Moldovei, Pavel Filip, a participat la reuniunea şefilor de guvern din statele GUAM

Pavel Filip

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a participat luni la reuniunea şefilor de guvern ai statelor membre în Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economica (GUAM), desfăşurată pentru prima dată la Kiev, Ucraina, informează Radio Chişinău. În cadrul unei conferinţe de presă comune, care a avut loc după prima rundă de discuţii, participanţii la întrunire au subliniat necesitatea aprofundării cooperării multilaterale în vederea consolidării democraţiei, dezvoltării economice şi asigurării securităţii în regiune, anunţă serviciul de presa al executivului de la Chişinău, conform Agerpres.

De asemenea, oficialii au discutat despre reglementarea conflictelor existente pe teritoriul ţărilor membre GUAM, conflicte ce trebuie soluţionate pe cale diplomatică, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale statelor şi a normelor de drept internaţional. În cadrul summitului au fost semnate doua protocoale privind acţiunile de creare a Zonei de liber schimb şi privind facilitarea procedurilor vamale între cele patru state.

Părţile au avut de asemenea un schimb de opinii cu privire la parteneriatul cu SUA şi Japonia, dar şi referitor la colaborarea cu alte organizaţii regionale, cum ar fi Grupul de la Vişegrad. GUAM este o iniţiativă regională, iar denumirea ei provine de la iniţialele statelor fondatoare: Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Republica Moldova. Iniţial, printre statele membre se număra şi Uzbekistanul, iar organizaţia se numea GUUAM. Crearea forumului consultativ din 4 state a avut loc la 10 octombrie 1997 la Strasbourg, în timpul unui summit al Consiliului Europei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.