Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Republicii Moldova îl atacă pe Igor Dodon: 'Mergem mai departe cu integrarea europeană și nu ne împiedicăm de capcanele plantate dinspre președinte'

pavel filip

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi-a exprimat regretul că Igor Dodon nu a devenit un preşedinte al tuturor cetăţenilor moldoveni, ci doar al propriului electorat, într-un interviu acordat miercuri portalului IPN, în ajunul împlinirii a 26 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova la 27 august 1991, potrivit Radio Chişinău, transmite agerpres.ro

"Guvernul este însă al tuturor şi are ca primă prioritate bunăstarea cetăţenilor fără niciun fel de discriminare şi acţionează în acest sens", a asigurat el, deplângând în acelaşi timp lipsa unei colaborări dintre executiv şi preşedinţie. 

"Ca mulţi alţii, observ şi eu această cacofonie, acest discurs pe două voci. În mod cert, unitatea şi coordonarea ar fi fost de preferat, cel puţin în ceea ce priveşte subiectele foarte importante, precum cele care ţin de integrarea europeană, de politica externă şi de apărare. Nu este cazul şi acest lucru nu este din vina guvernului', a declarat Pavel Filip, referindu-se la faptul că Republica Moldova transmite, prin autorităţile sale, mesaje diferite, în interior, dar mai ales în exterior. 

Şeful executivului subliniază că Republica Moldova este totuşi un stat parlamentar şi "legislativul este cel care are ultimul cuvânt". 

Exprimând îngrijorarea executivului faţă de "derapajele la nivel de discurs şi de acţiuni publice ale preşedintelui Dodon", premierul Pavel Filip a dat asigurări că "vom preveni cu înţelepciune ca această coabitare să nu devină toxică pentru Republica Moldova şi pentru cetăţenii ei". 

În acest sens, el a constatat că "preşedintele se transformă în prim sabotor al eforturilor guvernului şi parlamentului". 

"Noi luăm o decizie, iar domnia sa se grăbeşte, de multe ori la nivel simbolic, să o invalideze - atitudinea faţă de (vicepremierul rus Dmitri) Rogozin este cel mai recent exemplu", a indicat şeful guvernului de la Chişinău. 

De altfel, Dodon a criticat virulent miercuri şi iniţiativa guvernului de a cere ONU să includă subiectul retragerii trupelor ruse din Transnistria pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, care se va desfăşura pe 12 septembrie, a relatat Deschide.md. 

Imediat, a urmat o reacţie a Moscovei, prin vocea reprezentantului permanent al său la Naţiunile Unite, Vasili Nebeznea, care a calificat decizia Chişinăului drept "inamicală şi neaşteptată". "Rusia nu a fost anunţată în prealabil despre această iniţiativă", a spus el, adăugând că această hotărâre "reflectă disensiunile" dintre preşedintele Igor Dodon şi guvernarea pro-europeană. 

În fine, premierul Pavel Filip afirmă în interviul pentru IPN că îşi doreşte ca tensiunile şi incompatibilităţile care în mod cert există să afecteze cât mai puţin cetăţenii. "Mergem mai departe cu integrarea europeană şi nu ne împiedicăm de capcanele plantate dinspre preşedinţie", a subliniat Pavel Filip.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.