Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul sârb critică dur decizia justiţiei franceze de a nu-l extrăda pe Ramush Haradinaj

Aleksandar Vucic

Belgradul şi-a rechemat pentru consultări ambasadorul în Franţa şi va adresa Parisului o "notă viguroasă de protest", în urma deciziei "ruşinoase, scandaloase, ilegale, incorecte şi politice" a justiţiei franceze de a respinge extrădarea în Serbia a fostului lider rebel kosovar Ramush Haradinaj, a anunţat joi într-o conferinţă de presă premierul sârb Aleksandar Vucic, transmit AFP şi DPA. "Oricine e în toate minţile nu poate înţelege această decizie", a sublinat Vucic, care a ironizat cu acelaşi prilej "consecinţele de o gravitate excepţională" evocate de justiţia franceză în cazul în care Haradinaj ar fi fost extrădat în Serbia. "Nu l-am invitat să-l servim cu ciocolată sau bomboane, voiam să răspundă pentru acuzaţii de crimă!", a spus premierul sârb.

Un tribunal din Colmar (nord-est) a respins joi extrădarea în Serbia a fostului lider rebel kosovar, pe care Belgradul îl acuză de crime de război comise în iunie 1999. Controlul judiciar în cazul lui Haradinaj a fost ridicat şi el este liber să se întoarcă în ţara sa. Fostul lider rebel kosovar, în vârstă de 48 de ani, a fost reţinut la 4 ianuarie de către poliţia franceză, în virtutea unui mandat de arestare emis de autorităţile de la Belgrad, la sosirea sa pe teritoriul Franţei.

Şeful guvernului sârb a mai afirmat joi că ţara sa nu intenţionează să rupă relaţiile diplomatice cu Franţa, dar este clar că decizia justiţiei franceze "nu va avea un impact favorabil asupra relaţiilor dintre cele două ţări", adăugând că Belgradul se va plânge Naţiunilor Unite şi că va discuta această problemă în cursul zilei cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov. Serbia, stat candidat la Uniunea Europeană, menţine relaţii strânse cu Rusia, care o ajută să blocheze aderarea Kosovo la ONU, menţionează DPA.

Preşedintele din Kosovo, Hashim Thaci, a salutat decizia de joi a tribunalului din Colmar, remarcând pe Facebook că "lumea democratică nu ia în considerare calomniile sârbe". Ramush Haradinaj, în prezent deputat şi oponent al preşedintelui Thaci, a fost achitat în 2008 şi 2012 de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, care l-a judecat pentru crime de război comise în 1998. Serbia a cerut însă extrădarea sa pentru a-l judeca pentru fapte petrecute în 1999, conform Agerpres.

Kosovo, provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, şi-a proclamat în 2008 independenţa, nerecunoscută nici astăzi de Belgrad. Conflictul armat dintre forţele care au luptat pentru independenţa Kosovo şi armata sârba s-a soldat cu 13.000 de morţi între 1998 şi 1999.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.