Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, îndeamnă la o înfrângere a separatiştilor catalani în alegerile regionale

www.romaniatv.net
Mariano Rajoy

Şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a anunţat marţi că va acţiona pentru ca separatiştii catalani să piardă în alegerile regionale prevăzute la 21 decembrie şi a îndemnat la o participare ”masivă” la scrutin, relatează AFP. ”Vom acţiona pentru ca formaţiunile independendiste să nu câştige”, a dat asigurări liderul conservator într-un interviu pentru postul de radio COPE, în timp ce partidele politice din Catalonia îşi pregătesc săptămâna aceasta listele electorale.

Aceste alegeri fac parte dintre măsurile anunţate de Guvernul spaniol la plasarea sub tutelă a Cataloniei, decisă pe 27 octombrie, după proclamarea independenţei de către Parlamentul cataln, imediat dizolvat, în timp ce Guvernul regional era destituit.

Rajoy a făcut ”un apel la o participare masivă”, pentru ca partidele care susţin rămânerea Cataloniei în Spania să poată să se impună. Formaţiunea sa, Partidul Popular (PP, conservatori), a obţinut abia a cincea poziţie în ultimele alegeri reginale din Catalonia, în 2015. Rajoy a spus că aceste alegeri sunt organizate pentru a permite ”oprirea aplicării” articolului 155 al Constituţiei, care permite plasarea sub tutelă a Cataloniei. El a lăsat însă să planeze îndoiala asupra termenul exact al acestei opriri, subliniind că învingătorul scrutinului, indiferent cine va fi el, ”va trebui să respecte legea”.

Opt dintre cei 14 membri ai Guvernului catalan separatist destituit se află în detenţie provizorie, în cadrul unei anchete cu privire la rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri publice. Preşedintele destituit Carles Puigdemont, în prezent la Bruxelles şi reclamat de justiţia spaniolă, intenţionează să se prezinte în alegeri în capul unei liste intitulate ”Împreună pentru Catalonia”, pe care o vrea uprinzătoare şi mai largă decât partidul său, PDeCAT.

Toţi foştii lideri catalani, inclusiv cei care sunt încarceraţi, ”pot să candideze în alegeri, pentru că nu au fost declaraţi ineligibili” de justiţie, a subliniat Rajoy. Însă ei au fost ”delegitimaţi politic” din cauză că au ”înşelat cetăţenii Cataloniei”, afirmând de exemplu că nu exista nicio ”scurgere” de întreprinderi şi că Europa va sprijini cauza secesionistă, a apreciat şeful Guvernului spaniol. Peste 2.400 de întreprinderi şi-au mutat sediul social în afara regiunii după referendumul de autodeterminare de la 1 octombrie, interzis de Madrid.

Previziunile creşterii economice din 2018, scăzute la 2,3% din cauza crizei catalane, ar putea să crească până la 3% în cazul în care situaţia se normalizează, a apreciat Rajoy, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.