Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Ungariei, discurs în maghiară la Cluj: 'Aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc'

the telegraph
Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca la o ceremonie religioasă la Biserica Centrală Reformată cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la Reforma Protestantă. Programul a continuat cu o procesiune de 1.000 de persoane, către Insitutul Teologic Reformat, unde premierul a rostit un discurs în limba maghiară care nu a fost tradus, anunță News.ro.

"Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba maghiară şi să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari“, a spus Orban. Întrebat dacă mai există putere în maghiari să reziste şi în următorii 500 de ani, a zis că „avem rădăcini adânci şi puternice, care ne-au ajutat să ajungem până aici şi să supravieţuim chiar şi după Mohacs, atunci când ţara noastră s-a rupt în trei bucăţi. Chiar şi acum 100 de ani, când am fost rupţi în cinci. Am rezistat şi în timpul dictaturii comuniste, şi în deceniile trecute. Dacă sub povara ultimilor 500 de ani am reuşit să ne păstrăm coloana vertebrală şi să fim drepţi ca stejarii, atunci cu riguranţă vom face asta şi în următorii 500 de ani“, a declarat Orban Viktor, la Cluj.

Citește și: O nouă înregistrare INCREDIBILĂ cu Gheorghe Burnei: Pe cine a amenințat medicul cu pușcăria - VIDEO

UDMR şi FIDESZ au convenit sâmbătă, la Cluj, asupra unor proiecte pe termen scurt, mediu şi lung, care vizează interesele comunităţii maghiare din România, anunţă UDMR după întâlnirea delegaţiilor conduse de Kelemen Hunor şi Viktor Orban.

"În cadrul întrevederii care a avut loc sâmbătă la Cluj, FIDESZ şi UDMR au convenit asupra unor proiecte pe termen scurt, mediu şi lung, care reprezintă interesele comunităţii maghiare din România şi, în acelaşi timp, interesele celor două ţări învecinată", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Citește și: Raed Arafat a reacționat DUR după incendiul de la căminul de bătrâni din București: 'Este foarte grav să funcţionezi fără autorizaţie ISU'

Conform UDMR, liderul Uniunii a subliniat faptul că FIDESZ  şi, implicit, guvernul ungar, susţin proiectele UDMR care vizează afirmarea şi extinderea drepturilor comunităţii maghiare, inclusiv reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

Kelemen Hunor şi Viktor Orban au discutat şi despre necesitatea colaborării între Guvernele celor două ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.