Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premiul Saharov 2016: Lamiya Aji Bashar doreşte să devină 'vocea celor fără voce'

Children from minority Yazidi sect, fleeing violence from forces loyal to Islamic State in Sinjar town, make way towards Syrian border, on outskirts of Sinjar mountain

Tânăra activistă yazidi Lamiya Aji Bashar, co-laureată a Premiului Saharov pe 2016 alături de Nadia Murad, a dat asigurări vineri, la Stuttgart (sud-vestul Germaniei), unde trăieşte în exil, că doreşte să devină 'vocea celor fără voce' şi purtătoare de cuvânt a femeilor discriminate din lume, informează France Presse. 

''Începând de acum, aş vrea să fiu vocea tuturor acestor oameni, a tuturor persoanelor discriminate, a tuturor acestor femei şi copii care au fost victime peste tot în lume. Vreau să fiu vocea celor fără voce'', a spus tânăra yazidi de 18 ani, care a trăit un adevărat calvar în mâinile grupării Stat Islamic (SI). 

''Sunt mulţi cei cărora le place ce încerc eu să fac'', a adăugat ea. 

Activistele Nadia Murad şi Lamiya Aji Bashar sunt din Kocho, unul dintre satele de lângă Sinjar (în Irak) masacrate de Stat Islamic în vara anului 2014. Ele se numără printre miile de fete şi femei yazidi răpite de militanţii SI şi supuse sclaviei sexuale. 

La 3 august 2014, SI a ucis toţi bărbaţii din satul Kocho. După masacru, femeile şi copiii au fost luaţi ca sclavi: toate tinerele, printre care s-au numărat şi cele două laureate ale Premiului Saharov şi surorile lor, au fost răpite, cumpărate şi vândute de mai multe ori şi exploatate ca sclave sexuale. 

În noiembrie 2014, Nadia Murad a reuşit să fugă cu ajutorul unei familii din vecini, care a scos-o pe ascuns din zona controlată de SI, permiţându-i să ajungă într-o tabără de refugiaţi din nordul Irakului şi, ulterior, în Germania. Un an mai târziu, în decembrie 2015, Nadia Murad a luat cuvântul în cadrul primei şedinţe a Consiliului de Securitate al ONU dedicate traficului de fiinţe umane, cu un discurs emoţionant în care şi-a descris experienţa. În septembrie 2016, a devenit prima ambasadoare a bunăvoinţei a Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) pentru demnitatea supravieţuitorilor traficului cu fiinţe umane, iar de atunci participă la iniţiative mondiale şi locale de sensibilizare cu privire la situaţia critică a nenumăratelor victime ale traficului de fiinţe umane. 

Lamiya Aji Bashar a încercat să fugă de mai multe ori şi a reuşit, în cele din urmă, să evadeze cu ajutorul familiei, care a plătit traficanţi locali. Pe când încerca să treacă frontiera kurdă, pentru a ajunge pe teritoriul controlat de guvernul irakian, urmărită fiind de militanţi ai SI, în calea lor a explodat o mină, ucigând două dintre persoanele care o însoţeau şi rănind-o grav şi pe ea. În urma accidentului, Lamiya Aji Bashar şi-a pierdut aproape complet vederea. Din fericire, a reuşit să scape şi a fost în cele din urmă trimisă la tratament în Germania. 

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persoane şi organizaţii care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Premiul este însoţit de suma de 50.000 de euro. Anul trecut, laureat a fost Raif Badawi. 

Nominalizările pentru Premiul Saharov se pot face de grupurile politice sau un grup de cel puţin 40 de eurodeputaţi. Comisiile pentru afaceri externe şi dezvoltare ale PE aleg prin vot trei finalişti, iar mai târziu, câştigătorul este ales de Conferinţa preşedinţilor, ce reuneşte pe preşedintele PE şi liderii grupurilor politice.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.