Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa americană: De ce Coreea de Nord are dreptate să fie suparată în cazul filmului The Interview

Filmul 'The Interview', care trateaza satiric o tentativa de asasinat asupra liderului nord-coreean Kim Jong-un, a provocat reactia dura a Phenianului si un atac cibernetic împotriva Sony Pictures, companie de productie si distributie de film si televiziune, care a renuntat în cele din urma la difuzarea peliculei. Cotidianul The Washington Post analizeaza în ce masura sunt sau nu îndreptatite reactiile stârnite de acest film.

Pelicula spune povestea a doi jurnalisti, interpretati de Seth Rogen si James Franco, care obtin aprobare pentru un rar interviu cu numarul unu în ierarhia nord-coreeana. Acestia sunt recrutati de Agentia Centrala de Informatii (CIA) pentru a-i folosi în misiunea de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un.
Într-un comunicat publicat online de mass-media de stat, Coreea de Nord a reactionat cu duritate fata de realizarea acestui film, calificând intolerabila difuzarea lui în Statele Unite si catalogându-l drept cea mai nedeghizata actiune de terorism si razboi menita sa rastoarne sistemul social al Coreii de Nord.
Pornind de la subiectul filmului, ziarul american propune un exercitiu de imaginatie, si anume ca aceasta farsa de asasinat a fost realizata nu la Hollywood, ci în Coreea de Nord sau la Moscova, si liderul asasinat în film este presedintele Statelor Unite. Sau ca filmul a fost facut de Iran, iar liderul asasinat este prim-ministrul Israelului. Ca acolo unde 'The Interview' se bazeaza pe stereotipuri despre izolationismul ridicol, dar terifiant al Coreii de Nord, ipoteticul film imaginat face glume despre afro-americani si evrei - poate despre incompetenta unui presedinte de culoare la Casa Alba sau despre dreptul Israelului de a exista. Fapt care nu ar fi deloc amuzant, comenteaza Justin Moyer, semnatarul articolului. Versiunea nord-coreeana, rusa sau iraniana a filmului 'The Interview' ar fi numita rasista sau antisemita, dupa caz. Si unii ar putea spune chiar ca îi încurajeaza pe psihopati.
Oricât de mult îi place Hollywoodului sa arate ca-i uraste pe 'baietii rai' - Lenin, Stalin, Mao, Ho Chi Minh, Pol Pot, Slobodan Milosevic, Saddam Hussein, Osama bin Laden - foarte rar, daca s-a întâmplat totusi vreodata, le-a imaginat pâna acum moartea înainte ca aceasta sa se întâmple în realitate. Altfel, de ce nu a putut fi facut în 2002 filmul 'Zero Dark Thirty' ('Misiunea: 00.30 A.M'., 2012), cu niste detalii inventate despre moartea lui bin Laden? Poate pentru ca uciderea unui astfel de lider tinteste prea departe si filmul ar purta vina pentru posibile viitoare acte teroriste.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.