Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa internațională reflectă protestele din România: Ce au putut să scrie ziariștii străini

presa internationala

Agenţiile de presă internaţionale relatează pe larg miercuri după-amiază despre evoluţiile din România în urma modificărilor legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă, decise marţi seara de guvernul de la Bucureşti.

Agenţia France Presse titrează ''România - mobilizare pentru a apăra justiţia anticorupţie'' şi notează că ''România se confruntă cu noi turbulenţe politice după o decizie extrem de contestată a guvernului de a relaxa legislaţia anticorupţie, suscitând îngrijorarea Bruxelles-ului şi un val de proteste în ţară''. AFP aminteşte că miercuri Comisia Europeană a declarat că urmăreşte cu ''mare îngrijorare'' evoluţiile din România şi a avertizat cu privire la orice ''regres'' în materie de luptă anticorupţie.

Citește și: SCENE ȘOCANTE într-o casă din Brașov: ORORILE unui pensionar asupra fiicei minore a fostei sale concubine

''La Bucureşti, circa 1.000 de persoane s-au strâns din nou miercuri dimineaţa în faţa sediului guvernului şi noi manifestaţii sunt prevăzute în cursul serii'', scrie AFP. Aceasta menţionează, printre altele, prezenţa miercuri dimineaţă a preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde şeful statului român le-a cerut membrilor CSM să sesizeze Curtea Constituţională pentru a încerca să remedieze situaţia creată prin ''grava încălcare a independenţei justiţiei''.

''Textul dezincriminează mai multe infracţiuni şi face ca abuzul de putere, un cap de acuzare frecvent, să fie pasibil de pedepse cu închisoarea numai dacă provoacă un prejudiciu mai mare de 44.000 de euro. El ar urma să-i permită mai ales liderului Partidului Social-Democrat (PSD), Liviu Dragnea, să scape de principalul cap de acuzare care îl vizează într-un proces privind angajarea fictivă, proces început marţi'', relatează France Presse.

Citește și: BOMBĂ Ce urma să i se întâmple lui Kim Kardashian la Paris: Declarațiile șocante ale unui jefuitor

Reuters aminteşte de anunţul CSM potrivit căruia va sesiza Curtea Constituţională a României. ''Ordonanţa, prezentată de guvernul social-democrat condus de premierul Sorin Grindeanu după preluarea puterii la începutul lunii ianuarie, a provocat critici dure şi a dus la cele mai mari proteste de stradă de la căderea comunismului în România, în 1989'', menţionează sursa citată.

Agenţia de presă britanică citează declaraţia comună publicată miercuri de preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans, potrivit căreia ''lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată''. Reprezentanţii CE au spus că urmăresc cu ''mare îngrijorare evoluţiile recente din România'' şi au atras ''atenţia asupra posibilelor regrese'', executivul comunitar promiţând că ''va examina în detaliu ordonanţele de urgenţă privind Codul Penal şi legea cu privire la graţieri''.

Citește și: Facebook e în prag de a fi ABANDONAT: Ce li se pregătește utilizatorilor de Messenger

Luarea de poziţie a Comisiei Europene faţă de recentele decizii ale guvernului de la Bucureşti este menţionată şi de agenţia Xinhua. Este amintit şi faptul că după adoptarea ordonanţelor de către guvernul român marţi seară, ministrul justiţiei Florin Iordache a declarat că abuzul în serviciu va fi considerat infracţiune numai dacă prejudiciul depăşeşte 200.000 lei (47.463 dolari americani). ''La scurt timp după aprobarea ordonanţelor, la Bucureşti mii de oameni s-au adunat în faţa sediului guvernului. De asemenea, au avut loc proteste şi în alte mari oraşe din ţară'', adaugă agenţia chineză de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.