Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor, despre schimbare importantă în legile justiţiei: 'E cu totul inadmisibil' (VIDEO)

andreea ciuca

Judecătoarea Andreea Ciucă, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, afirmă că organizaţia pe care o conduce se opune vehement înfiinţării în cadrul Ministerului Public a unei direcţii speciale care să investigheze doar infracţiunile comise de magistraţi. În schimb, aceasta ar fi de acord cu structură în cadrul Parchetului General, formată din cinci procurori, care să nu transmită ideea că sistemul judiciar este sursa corupţiei.

În acest moment există un serviciu în cadrul DNA care se ocupă de aşa, iar Laura Codruţa Kovesi s-a opus vehement înfiinţării unei noi direcţii, motivând că ar fi afectată independenţa justiţiei.

Vezi şi: Şefa Uniunii Judecătorilor, despre legile justiţiei. Modificarea care o enervează pe Kovesi, susţinută de judecători (VIDEO)

Judecătoarea Ciucă a vorbit despre această chestiune în comisia parlamentară responsabilă de legile din domeniul justiţiei, invocând mai întâi o problemă de formă.

"În primul rând, titlul acestei direcţii încalcă prezumţia de nevinovăţie într-un mod nepermis. Se numeşte Direcţia specială de investigare a infracţiunilor săvârşite de judecători şi procurori. Or dacă acestea sunt deja săvârşite, nu mai trebuie nimic investigate, nu mai trebuie nici judecate. Articolul 100 şi 306 din Codul de Procedură Penală spun clar că probele se strâng în favoarea şi defavoarea persoanei vizate şi că întreagă această etapă merge spre a se stabili, dacă e cazul, prin rechizitoriu, o propunere de trimitere în judecată. Aceasta este finalitatea. Dar în momentul în care s-a dispus trimiterea în judecată, nicicum nu poate fi considerată infracţiunea săvârşită, până la pronunţarea unei hotărâri definitive", a afirmat Ciucă.

Vezi şi: Dezvăluiri îngrijorătoare despre relaţia României cu SUA şi presupusul şantaj la Klemm: 'Diplomația americană este extrem de deranjată'

Judecătoarea a trecut şi la fondul problemei, afirmând că prin înfiinţarea unei asemenea direcţii s-ar trasmite o idee greşită. AMR ar fi în schimb de acord cu o structură în cadrul Parchetului General, ca alternativă la o direcţie specială precum DNA şi DIICOT.

"A doua chestiune este cea mai importantă. Asociaţia Magistraţilor din România se opune categorii creării unei direcţii specializate, aşa cum este ea prevăzută în acest proiect pentru că, pe de o parte, dă naştere unei imagini cu totul deformate a sistemului judiciar, lăsând să se înţeleagă că este necesar a se crea un alt fel de DNA în interiorul sistemului, ca şi când sursa întregii corupţii s-ar afla în interiorul sistemului judiciar. Lucru cu totul şi cu totul neadevărat, dovadă fiind numărul redus al trimiterilor în judecată în ultimii trei ani. Pe de altă parte, în MCV s-a spus încă din 2014, s-a făcut referire la patru direcţii de acţiune în combaterea corupţiei şi anume: la nivel înalt, fonduri europene, achiziţii publice şi sistem judiciar. Acum se vine cu o singură direcţie specializată pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, când nici la nivel înalt, nici pe fonduri, nici pe achiziţii, nu s-au făcut astfel de direcţii specifice cu referire la celelalte puteri. Nu vorbim cu răutate, dar trebuie să vorbim cu obiectivitate. Nu este nevoie de încă o direcţie specială, pe lângă cele două existente, să investigheze infracţiuni presupus a fi comise de către magistraţi. În mod cu totul subsidiar însă, tocmai pentru a lua gândul că noi trebuie să avem o astfel de structură pentru că noi constituim o sursă a corupţiei, ceea ce e cu totul neadevărat şi inadmisibil, s-ar putea crea o structură cu număr minim de procurori, dar în cadrul Parchetului General. Nu mai facem structuri care dau apriori ideea de corupţie în legătură cu numele magistratului. Cel mult cinci procurori, o structură în cadrul Parchetului General", a mai afirmat Andreea Ciucă.

***

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.