Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Austriei pledează, în perspectiva alegerilor, pentru 'Europa' şi 'respect reciproc'

austria harta

Preşedintele austriac Alexander Van der Bellen a pledat marţi în mod solemn pentru 'Europa' şi pentru 'respectul reciproc', cu o lună înainte de alegerile legislative anticipate, care ar putea readuce extrema dreaptă la putere, după aproape zece ani de mare coaliţie, informează AFP. În condiţiile în care atât tânărul favorit, lider conservatorilor Sebastian Kurz, cât şi social-democraţii cancelarului Christian Kern nu au exclus posibilitatea formării unei coaliţii cu formaţiunea de extremă dreaptă Partidul Libertăţii din Austria (FPO) după scrutinul de la 15 octombrie, şeful statului a renunţat în mod excepţional la atitudinea sa rezervată.

'Austria trebuie să rămână şi pe viitor o ţară în inima Europei, în inima Uniunii Europene. O ţară unde convieţuirea, respectul reciproc şi valorile fundamentale ancorate în Constituţia noastră trebuie să ne rămână busolă', a atenţionat el.

Dacă FPO, creditat cu al doilea sau al treilea loc în sondaje, şi-a temperat cele mai eurosceptice aspiraţii după Brexit, partidul şi-a reluat sloganurile făţiş xenofobe, intensificându-şi atacurile împotriva 'refugiaţilor' şi 'islamului', odată cu apropierea scrutinului. Recunoscând că problema migraţiei este o temă dominantă a viitoarelor alegeri, Van der Bellen a subliniat că aceasta 'nu va putea fi soluţionată prin măsuri reflexe şi pe termen scurt'. 'Nu putem rezolva principalele probleme decât împreună, la nivel european', a declarat preşedintele austriac, atenţionând împotriva oricărei tentative de 'divizare (a UE) în unităţi mai autonome şi mai mici'.

Cerându-le alegătorilor 'să se gândească bine', şeful statului i-a îndemnat să se protejeze 'pe termen lung'. 'Ceea ce ne uneşte este dorinţa noastră de fi unii pentru toţi', a punctat el. Ales preşedinte cu 53,8% din voturi în decembrie, în faţa contracandidatului FPO Norbert Hofer, Van der Bellen, un ecologist liberal, a atenţionat la începutul campaniei că nu va accepta neapărat să-l învestească pe liderul acestui partid, Heinz-Christian Strache, la conducerea guvernului. Întrebat marţi în legătură cu acest subiect, el a răspuns că va acorda 'ce mai mare importanţă' faptului ca viitorul guvern austriac 'să fie conştient de importanţa unităţii europene'.

Potrivit celor mai recente sondaje, Kurz, care după alegerea sa în fruntea Partidului Popular a cerut alegeri anticipate, punând capăt coaliţiei cu social-democraţii, este creditat cu 33% din intenţiile de vot, devansându-i pe Kern şi Strache (câte 25%), însă niciun partid nu pare a fi în măsură să guverneze singur.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.