Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele CNAS o ia pe urmele lui Ioan Rus. Declaraţie jignitoare pentru românii din Diaspora

Sigla CNAS

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a făcut o declaraţie interpretată de românii din Diaspora ca fiind jignitoare. Acesta a afirmat că mulţi români care lucrează în străinătate nu contribuie la sistemul de asigurări, dar vin în România în concedii şi se tratează gratuit la urgenţe.

"Cu românii care sunt plecați la muncă în străinătate sunt câteva probleme. Există o categorie de persoane care au asigurări în străinătate și sunt valabile când vin aici. Mai este o categorie de persoane care cu toate că au asigurări acolo, plătesc și aici asigurări. De asemenea, mai este o categorie de oameni care nu au asigurări nici în România, nici în străinătate, dar beneficiează de servicii în România. Vin în concediu și dacă facem o statistică vom vedea că numărul urgențelor crește în perioada iulie-august sau în perioada sărbătorilor. Românii din diaspora își rezolvă multe probleme medicale în urgență pentru că este mai ieftin în România decât în afara țării. În străinătate, dacă nu ai asigurare medicală, nu îți dă nimeni niciun serviciu. Ți se dă doar urgența minimă astfel încât să nu mori", a spus Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, la DC News Live.

Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) cere demisia lui Vasile Giurea, după declaraţiile despre Diaspora. "Declarațiile președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate jignesc românii din diaspora sugerând că ei sunt doar niște paraziți pentru țara. Reamintim administrației de la București că românii din diaspora trimit foarte mulți bani în țara. Conform Băncii Naționale, numai în ultimii 10 ani s-au trimis în România 54 de miliarde de euro, fără să se țină cont de banii cash cu care românii din străinătate vin acasă, care de cele mai multe ori sunt mai mulți decât cei transferați prin sistemul bancar. Acești bani românii din străinătate îi folosesc pentru a-și construi case, a cumpără hrană și haine pentru cei de acasă sau a-și deschide o afacere. Toți acești bani sunt impozitați, iar statul îi folosește inclusiv pentru finanțarea domeniului sănătății", se arată într-un comunicat al FADERE.

"Asistăm în ultima vreme la un scenariu ocult în care din când în când se trezește cineva care să denigreze românii din diaspora. Ar fi momentul ca Statul Român să își schimbe atitudinea față de noi și în loc să ne jignească, mai degrabă ar fi cazul să ne apere și să ne mulțumească pentru ceea ce facem pentru țară", a declarat Daniel Tecu, președinte FADERE.

Ulterior, preşedintele CNAS a declarat, la B1 TV, că declaraţia lui a fost una tehnică, fără intenţia de a jigni pe cineva. Totuşi, acesta a recunoscut că nu există statistici referitoare la români din Diaspora care se tratează în ţară şi, astfel, declaraţia de la DC News Live se baza pe o speculaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.