Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presedintele Comisiei de Aparare din Senat: Ponta sa intervina! Pericol de tensiuni interetnice

Viktor-Orban

Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Marius Obreja ii cere premierului Victor Ponta sa intervina in cazul gesturilor 'revizioniste si provocatoare' ale omologului sau ungar. Acesta atrage atentia ca declaratiile lui Viktor Orban pot crea tensiuni interetnice intre romani si maghiari daca premierul nu renunta la pasivitate.

Senatorul PNL realizeaza si un pamflet al situatiei create de Viktor Orban la Tusnad:

"La școala de vară a Comunității Române din Ungaria, desfășurată săptămâna trecută la Cenadul Unguresc, judeţul Csongrád, senatorul Marius Obreja a declarat că e nevoie de mai mult respect al autorităților maghiare în dialogul bilateral cu România.

Marius Obreja a spus că, înainte de anul 2012, relaţia dintre România şi Ungaria se baza pe principii pragmatice şi de încredere şi că nimeni nu înţelege motivele acestei schimbări.

'Până în 2012 şi chiar şi în 2012, eu cred că relaţia dintre România şi Ungaria s-a bazat pe nişte principii foarte bune, pragmatice şi de încredere. Din păcate, în 2012 s-a schimbat situaţia. Eu nu îmi aduc aminte ca politicienii să fi jignit Romania de atâtea ori vreodată în istorie, de câte ori s-a întâmplat acest lucru după 2012. Noi nu nu ne-am revanşat şi nici nu ne revanşăm, pentru că suntem interesaţi de o relaţie bună, eficientă, cu Ungaria, dar problema este că nimeni nu înţelege ce se întâmplă'.

Senatorul român s-a declarat nemulţumit faţă de schimbările politice care s-au petrecut în Ungaria în ultimii trei ani şi a exprimat speranţa ca, după rearanjarea peisajului politic din Ungaria, relaţia dintre cele două ţări să nu mai fie încărcată cu lucrurile care au marcat-o după 2012.

'Sperăm că, după aceste schimbări politice, după rearanjarea peisajului politic din România, n-o să mai fie încărcată relaţia dintre Ungaria şi România cu acele lucruri care au încărcat-o după 2012, a afirmat Obreja, exprimând dorinţa revenirii la o relaţie normală, întrucât aceasta este importantă atât pentru români, cât şi pentru maghiari'.

Senatorul român a apreciat insignele şi însemnele purtate de cei prezenţi, precum şi steagurile româneşti, prezentate la şcoala de vară a Comunităţii române din Ungaria, care simbolizau actele de vitejie ale ostaşilor români în luptele pentru eliberarea Budapestei de sub cizma nazistă, precum şi hărţile care simbolizau Marele Regat al lui Burebista, puternică figură istorică a dacilor şi, ulterior, a românilor, regat care includea teritorii vaste aflate în prezent pe teritoriul Ungariei.

Acesta este, desigur un pamflet, iar un simplu exercitiu de imaginație ne poate conduce la tabloul unor declarații furibunde ale autorităților de la Budapesta daca astfel de mesaje ar fi fost reale şi lansate de politicieni români de pe teritoriul Ungariei", scrie Marius Obreja intr-un comunicat de presa.

Senatorul precizeaza ca 'atitudinea duplicitara a premierului ungar este inacceptabila'.

"Mai mult, dacă, ulterior, autoritățile române ar fi viralizat imediat imagini cu caracter xenofob, menite să compromită toate acordurile de bună vecinătate româno-ungare, relațiile bilaterale ar fi avut de suferit.

Spun toate acestea în conformitate cu linia constant echilibrată pe care am adoptat-o în toate declaraţiile mele publice de-a lungul timpului şi a responsabilităţii dovedite în privinţa dialogului interetnic româno-maghiar.

Atitudinea duplicitară a premierului ungar Viktor Orban este inacceptabilă, dar omologul său, Victor Ponta, privește pasiv la astfel de gesturi revizioniste și provocatoare, care sunt în măsură să declanșeze puternice tensiuni interetnice între români şi maghiari.

Tocmai de aceea, solicit un răspuns adecvat al premierului Victor Ponta, care să readucă discursul politic al lui Viktor Orban la limitele de bun-simț si respect necesare", conchide Obreja.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.