Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Comisiei de cultură, despre modificarea la cinematografie

georgica severin

Preşedintele Comisiei de cultură, senatorul Georgică Severin, a declarat marţi că proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la cinematografie introduce "foarte multe taxe pe consum, care îi vor afecta pe cetăţeni", creează inechităţi şi este vorba de interese în anumite zone. 

"Prin proiectul de ordonanţă se introduc foarte multe taxe pe consum, care îl vor afecta direct pe cetăţean", a spus Severin, referindu-se la prevederea privind alocarea pentru Fondul cinematografiei a 1% din cifra de afaceri a furnizorilor de internet fix şi mobil. 

El a adăugat că şi televiziunile vor fi afectate. "Televiziunile, care o duc şi aşa rău, sunt puse în situaţia în care taxa pe care trebuiau să o plătească se măreşte parcă de la 4 la 5% şi dispare acea cotă pe care o puteau păstra în caz că făceau producţie proprie. Cea mai afectată va fi TVR", a apreciat Georgică Severin, informează agerpres.ro.

ATAC într-o secție de poliție din Franța. Polițistă înjunghiată/ FOTO


Senatorul social-democrat a menţionat că se vor introduce şi măriri în zona de publicitate, toate acestea fiind pentru industria cinematografiei. 

"Eu nu spun că nu merită, asta chiar funcţionează, ia premii. În acelaşi timp, toată această taxă pe internet, dacă va fi adoptată, va genera un scandal imens şi va deschide o cutie a Pandorei, pentru că la fel de îndrituită ca cinematografia este industria muzicală care este poate mai afectată. Atunci ce vom face, vom împărţi acest 1% cu industria muzicală sau mai băgăm un 1% pe care să-l plătească tot cetăţenii. În acelaşi timp, dincolo de succesiunea de taxe pe care Guvernul tehnocrat văd că vrea să o introducă, văd că se creează şi foarte multe inegalităţi şi inechităţi. De exemplu, cum sunt abonamentele la noi pe internet, te uiţi sau nu la filme pe internet, vei plăti respectiva taxă, ceea ce nu este corect pentru că este o taxă pe consum şi trebuie să plăteşti pentru ce ai consumat, nu pe ipoteza pe ce ai consuma", a explicat Severin. 

El a apreciat că se va face o nedreptate şi în zona cărţii, deoarece sunt şi cărţi pe internet.

UE aplică o AMENDĂ RECORD gigantului american Apple. Reacția FERMĂ a companiei


"Lucrurile sunt grave pentru că se încearcă în mod repetat ca, favorizând o anumită zonă culturală importantă, să se introducă noi taxe şi care sunt, după părerea mea, în cea mai mare parte, nejustificate. Se vorbeşte despre acest caracter de urgenţă. Aţi văzut urgenţa?", a spus Severin, adăugând că este de vorba de interese în anumite zone. "Este vorba de interesele celor care au afaceri în zonă, studiourile cinematografice private care vor o formă de ajutor de stat prin care să le atragem noi clienţii. Nu spun că e rău, dar trebuie să vii cu o formă mult mai fundamentată", a adăugat senatorul social-democrat. 

Severin a anunţat că, dacă se va păstra această formă a proiectului, va vota împotrivă. 

"Dacă vine cu toate aceste taxe nedefinite şi încearcă să mute tot suportul către cetăţean, spre exemplu nu am remarcat că trebuie să plătească o cotă şi proprietarii de studiouri cinematografice care sunt interesaţi, eu evident că voi vota împotrivă. Şi vă reamintesc: ce facem cu industria muzicală? Toţi avem partipriuri, dar când te numeşti ministrul Culturii, trebuie să te gândeşti la ansamblul culturii", a precizat Severin. 

Senatorii au dezbătut marţi, în prezenţa ministrului Culturii, propunerea de modificare prin ordonanţă de urgenţă a prevederilor referitoare la cinematografie, aflată în consultare publică de pe 25 august. 

Mai mulţi senatori au criticat propunerile de modificare, în timp ce reprezentanţii Ministerului Culturii au susţinut necesitatea acestor modificări. 

Proiectul de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia prevede, între altele, colectarea unei contribuţii de 1% aplicată asupra veniturilor realizate lunar de operatorii economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune, indiferent de tehnologie: transmisie terestră analogică sau digitală, cablu, inclusiv prin fibră optică sau fire telefonice, prin satelit, precum şi prin aplicaţii care utilizează internetul. În prezent, contribuţia de 1% se aplică operatorilor economici doar pentru retransmisia prin cablu, prin satelit şi prin retransmisia digitală a emisiunilor de televiziune. 

Proiectul mai prevede majorarea de la 4% la 5% a contribuţiei din încasările provenite din comunicarea publică a filmelor, de orice gen şi pe orice fel de suport, în cinematografe sau în alte spaţii destinate vizionării cu public, obligaţia de plată revine exploatanţilor care asigură minimum 20% din numărul anual de spectacole cu filme româneşti. În cazul exploatanţilor care nu asigură cota de 20% prevăzută, contribuţia la Fond va fi de 9% din încasări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.