Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Comisiei de la Veneţia: Majorităţile instalate la putere,tendinţe de a impune opţiunile

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Palatul Cotroceni

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a declarat, joi, că majorităţile instalate la putere după alegeri democratice sunt sigure pe legitimitatea lor, dar au şi tendinţa de a impune anumite opţiuni societăţii, indiferent de cerinţele privind transparenţa şi incluziunea. În cadrul unei conferinţe internaţionale organizate la Palatul Cotroceni, Buquicchio a făcut apel la politicieni să se întrebe de unde vine dezamăgirea electoratului faţă de partidele politice.

În opinia acestuia, confruntarea politică permanentă este de multe ori sterilă şi seamănă mai degrabă cu o bătălie decât cu un dialog. "Majorităţile instalate la putere după alegeri democratice sunt sigure pe legitimitatea lor, dar au şi tendinţa de a impune anumite opţiuni societăţii, indiferent de cerinţele în ceea ce priveşte transparenţa şi incluziunea, lucruri care sunt inerente discuţiei democratice. Nu acordă niciun fel de atenţie apelurilor Opoziţiei, societăţii civile sau partenerilor din străinătate", a afirmat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Pe de altă parte, el a amintit că, deşi majoritatea are legitimitate puternică şi se bucură de resursele necesare pentru implementarea proiectului său politic, democraţia nu se poate limita la domnia acesteia. "Domnia majorităţii e limitată de Constituţie şi de nişte legi, scopul fiind de a proteja interesele celor care temporar sunt în situaţia de a fi minoritari. (...) Majoritatea conduce ţara în timpul mandatului său, dar nu trebuie să supună minoritatea şi are obligaţia să-i respecte pe cei care au pierdut ultimele alegeri. (...) Pe de altă parte, Opoziţia are datoria să lucreze într-o manieră constructivă", a explicat Gianni Buquicchio, conform Agerpres.

Mai mult, acesta a subliniat că majoritatea nu se identifică 100% cu statul şi nici nu trebuie să-şi transforme viziunea despre interesul general în "unicul adevăr valabil". În ceea ce priveşte rolul Opoziţiei, Buquicchio a arătat că ea este "vector al schimbării politice" şi cerinţa pentru un pluralism democratic. Preşedintele Comisiei de la Veneţia a punctat, în acest context, că Opoziţia trebuie să fie puternică, activă şi să îmbunătăţească sistemul democratic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.