Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele comisiei economice, acuzaţii DURE la adresa BNR: 'ROBOR nu putea să crească fără ca BNR să permită acest lucru'

bnr

Preşedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Daniel Zamfir, a declarat, marţi, că nivelul ROBOR nu putea creşte atât de repede în această perioadă, fără ca BNR să permită lucrul acesta, afirmând că speră ca, în urma discuţiilor de la Banca Naţională, lucrurile să reintre în normal, potrivit Mediafax.

”Mie îmi e foarte clar că ROBOR-ul nu putea să crească atât de repede în această perioadă fără ca BNR să permită lucrul acesta. Eu sper ca astăzi (marţi – n.r.), după discuţiile care au avut loc la Banca naţională, lucrurile să se calmeze şi să reintre în normal. Nu cred că este o foame aşa de mare de lichiditate pe piaţă ca ROBOR-ul să ajungă, spuneam , într-un termen atât de scurt la un asemenea nivel. Sigur că veniturile suplimentare din accize au fost mâncate de creşterea dobânzilor", a declarat senatorul Daniel Zamfir.

Citeşte şi: LOVITURĂ pentru şoferi. Ministrul mediului vrea o NOUĂ taxă auto

Mai mult, liberalul s-a arătat ”îngrijorat” de ultimele declaraţii ale consilierului lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Adrian Vasilescu.

”Vă reamintesc cea de zilele trecute, când practic şantaja Guvernul cu creşterea inflaţiei, şi a doua, de ieri când vorbea de faptul că ROBOR-ul de până acum a fost ţinut nenantural la parmetrii respectivi. A şantaja un Guvern al României, indiferent dacă ne place sau nu - mie nu-mi place Guvernul Tudose şi nu sunt de acord cu multe măsuri - dar faptul că un oficial al BNR vorbeşte despre faptul că poate să îi trântească o inflaţie după cum doreşte BNR, asta mi se pare nepermis iar jocul acesta al băncilor cu dobânda este extrem de periculos din două motive - unul că intimidează creditarea şi al doilea că va duce la creşterea ratelor la bancă”, a conchis Daniel Zamfir, precizând că el nu are credite în lei.

Citeşte şi: Băsescu, propunere BOMBĂ pentru ministrul Justiţiei privind Inspecţia Judiciară

În sprijinul afirmaţiilor liberalului par să vină însă şi ultimele mişcări făcute de BNR în piaţă. Mai exact, BNR a intervenit astăzi pe piaţa monetară cu o injecţie de lichiditate de 9,3 mld. lei, împrumuturi pe o săptămână care au fost luate de 13 bănci, conform unor surse din piaţa monetară.

O astfel de operaţiune nu a mai fost executată din toamna anului 2015, scriu jurnaliştii de la Ziarul Financiar.

Cu toate acestea, Banca Naţională a decis să menţină dobânda de politică monetară la 1,75% pe an, rămânând astfel inertă la solicitarea Guvernului de a lua o decizie pentru a micşora presiunea de pe piaţa monetară unde dobânzile ROBOR s-au dublat într-o săptămână.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, luat în vizor de Lucian Isar. Atac DUR la adresa şefului PSD .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.