Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu românii din Philadelphia: Relațiile României cu SUA sunt mai puternice sub Administrația Trump!

presidency.ro
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis s-a aflat la sfârșitul vizitei sale în Statele Unite ale Americii (SUA) prilejuite de Adunarea Generală a ONU în mijlocul comunității românești din Philadelphia, Pennsylvania.

Omul care a prevăzut fenomenele extreme din timpul verii revine cu un avertisment pentru iarnă: 'Va fi prăpăd'

Întâlnirea a fost deschisă de un cuvânt de bun venit din partea ambasadorului României în SUA, George Cristian Maior.

În cuvântul adresat comunității din Philadelphia, președintele Klaus Iohannis a spus că nu a ales întâmplător acest oraș și această comunitate, pentru că Philadelphia reprezintă un loc important nu doar în istoria SUA ci și în cea a României, mai ales că urmează anul Centenarului, deoarece acolo președintele SUA Woodrow Wilson a semanat în 1918 documentul care a condus la autodeterminarea popoarelor din Estul și Centrul Europei după Primul Război Mondial.

Președintele României a susținut în fața românilor din Philadelphia că relațiile dintre România și SUA sunt excelente sub Administrația Trump și a făcut apel la toți membrii comunității să fie pună umărul la o relație trainică între România și SUA.

În context președintele Klaus Iohannis a lăudat Comunitatea română din SUA și a evidențiat faptul că nu i se mai pare deloc ieșit din comun ca oriunde merge pe teritoriul SUA să fie salutat în limba română.

Președintele Klaus Iohannis a fost însoțit de soția sa, Carmen Iohannis.

Înainte de întâlnirea cu comunitatea românească, preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au vizitat, joi, Liberty Bell şi complexul Independence Hall din Philadelphia.

După ce au vizitat Liberty Bell, şeful statului şi soţia au putut vedea la Independence Hall un exemplar al Declaraţiei privind obiectivele comune ale Uniunii Central Europene, care a fost semnată în 1918 şi de România. 

Independence Hall este un loc cu o simbolistică proeminentă în istoria americană, dar şi în ceea ce priveşte afirmarea statalităţii ţărilor din Europa Centrală, între care şi România. În octombrie 1918, în faţa acestei clădiri, reprezentanţii acestor ţări au citit o declaraţie, inspirată din principiile preşedintelui american Woodrow Wilson, în care se pleda pentru independenţa faţă de Imperiul Austro-Ungar. Tot în 1918, pe scările Independence Hall, Thomas Masaryk a proclamat Declaraţia privind obiectivele comune ale Uniunii Central Europene, în care pleda pentru independenţa naţiunilor central-europene, inclusiv cea română. Declaraţia fusese semnată de reprezentanţii naţiunilor incluse în Uniunea Central Europeană.

___

Iată întregul discurs al președintelui de la întâlnirea cu comunitatea de români:

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

 

„Doamnelor și domnilor,

Bună seara tuturor și bine v-am găsit în frumosul oraș Philadelphia!

Mă bucur să vă întâlnesc aici, într-o săptămână plină de evenimente de politică externă, în cadru multilateral - probabil unii dintre dumneavoastră știu că mă aflu în Statele Unite cu ocazia Adunării Generale ONU, la care particip deja de luni încoace.

Când am pregătit această deplasare, mi-am exprimat dorința expresă să întâlnesc o comunitate de români și, după o selecție atentă, evident că am ales să vin la dumneavoastră.

În afară de faptul că sunteți o comunitate de care suntem mândri, aveți în Philadelphia o istorie extrem de bogată, în primul rând istoria Statelor Unite, dar iată că se întâmplă ca aici să găsim un document, și astăzi am avut ocazia să vedem originalul, care a contribuit la existența României ca stat modern.

Este acea renumită Declarație de Principii, care, împreună cu opinia fermă a Președintelui Wilson de la acea vreme, a făcut posibilă, de exemplu, Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, Ziua noastră Națională.

Dar și alte popoare, în special din Estul și din mijlocul Europei, au putut beneficia de aceste prevederi, care, în esență, au fost o primă formulare foarte explicită a dreptului la autodeterminare a popoarelor. Și, cum probabil știți, eu provin din Transilvania, din Sibiu. Pentru românii din Transilvania, practic, a fost acea șansă să se alăture României, iar pentru România cred că a fost o mare șansă că i s-a alăturat Transilvania.

Știți că în ultima vreme se vorbește foarte multe despre Parteneriatul Strategic între România și Statele Unite ale Americii, și pe bună dreptate. Cu noua Administrație Trump am reușit de la început să avem o relație funcțională, și după ce am efectuat o vizită în prima parte a acestui an la Washington - pe care poate ați urmărit-o, mie mi-a plăcut - după acea vizită relația a devenit deosebit de puternică și am reușit să dăm o nouă dimensiune Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii.

M-am bucurat foarte mult cu acea ocazie, când am discutat un pic mai mult cu Președintele Trump, să aflu că domnia sa apreciază foarte mult comunitatea de români din Statele Unite ale Americii și am găsit practic peste tot români foarte respectați, începând de la Casa Albă, la sediul ONU, în foarte multe locuri. Între timp, nici nu mi se mai pare un lucru special să merg undeva prin Statele Unite ale Americii și lumea să mă salute în limba română. E foarte frumos!

Comunitățile românești, așa cum este această frumoasă comunitate din Philadelphia, sunt extrem de importante pentru mine personal, dar și pentru România.

Știți că de la început am dat o atenție deosebită Diasporei și fac această chestiune din convingere. Sunteți importanți pentru noi, sunteți vitali pentru păstrarea legăturii cu patria și mă bazez foarte mult pe dumneavoastră, și pe ceilalți români din Statele Unite ale Americii, atunci când vine vorba despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite.

Este extrem de important că sunteți, și dumneavoastră și celelalte comunități, comunități foarte bine integrate. Contribuiți efectiv, ca și americanii, la bunăstarea acestei țări și vă rog să contribuiți în continuare la bunăstarea relației dintre țările noastre.

Eu vă mulțumesc pentru primirea frumoasă pe care ne-ați făcut-o, soției mele Carmen și mie, când am intrat aici, și aștept cu nerăbdare să schimb câteva cuvinte cu dumneavoastră.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.