Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Ungariei a dat undă verde legii anti-Soros

kisalfold.hu
Janos Ader

Preşedintele ungar Janos Ader a promulgat vineri noua lege referitoare la organizaţiile neguvernamentale care beneficiază de finanţare externă, act normativ adoptat marţi de parlamentul de la Budapesta, transmite MTI, conform agerpres.

''Nu văd nicio motiv de îngrijorare, de ordin juridic sau constituţional, care să împiedice publicarea legii'', a spus şeful statului ungar.

Ruşii anunţă că l-au LICHIDAT pe liderul ISIS - FOTO

Într-un comunicat de presă, Janos Ader afirmă că ONG-urile sunt actori 'respectabili şi indispensabili' ai democraţiei şi remarcă faptul că activitatea lor acoperă un spectru larg - de la promovarea drepturilor omului la protecţia mediului şi servicii sociale.

În Ungaria funcţionează peste 56.000 de ONG-uri, iar 99% dintre ele nu vor fi afectate de noua legislaţie, a precizat preşedintele ungar.

Legea respectivă, care a provocat numeroase controverse, sporeşte controlul guvernamental asupra organizaţiilor neguvernamentale care beneficiază de finanţare externă, proiect criticat de Uniunea Europeană şi de ONU şi care vizează în mod special organizaţiile susţinute de miliardarul american de origine ungară George Soros.

Legea propusă de premierul Viktor Orban prevede că ONG-urile care beneficiază anual de finanţări externe de peste 7,2 milioane de forinţi (23.400 de euro) trebuie să se declare explicit drept 'organizaţii susţinute din străinătate'. În schimb, guvernul de la Budapesta susţine că vrea să se asigure că există o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte activitatea acestor ONG-uri, potrivit Reuters. ONG-urile şi grupurile pentru apărarea drepturilor omului susţin că legea le stigmatizează şi încearcă să le reducă la tăcere.

Examinarea proiectului legislativ adoptat marţi de Budapesta, pregătit timp de mai multe luni, a fost amânată de mai multe ori pe fondul criticilor contra acestei măsuri considerate discriminatorii de către detractorii săi. Experţii Consiliului Europei îi ceruseră Ungariei să modifice proiectul de lege, estimând că sancţiunile suportate de ONG-uri, în special posibila lor dizolvare, în caz de încălcare a legii sunt 'disproporţionate'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.