Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Venezuelei îi va trimite o scrisoare lui Trump deoarece doreşte o relaţie mai bună cu SUA

Nicolas_Maduro

Preşedintele Venezuelei, Nicolás Maduro, a declarat marţi că îi va trimite o scrisoare omologului său american Donald Trump, în încercarea de a reduce "tensiunile" dintre cele două ţări, şi a reiterat că doreşte "o relaţie mai bună" cu naţiunea nord-americană, pe care a calificat-o drept "un imperiu", informează EFE. "Foarte curând, îi voi trimite o scrisoare lui Trump, deoarece sunt convins că, dacă o citeşte, cu un pic de bunăvoinţă, multe lucruri se pot schimba în bine, şi eu vreau ca relaţiile cu Statele Unite să se schimbe în bine. (...) Am dori să avem o relaţie mai bună cu preşedintele Trump, să dea Domnul măcar să răspundă la scrisoarea pe care i-o voi trimite, să dea Domnul să o citească şi să dea Domnul (...) ca mai devreme sau mai târziu să putem avea o convorbire telefonică", a spus Maduro într-o conferinţă de presă cu mass media naţionale şi internaţionale de la Palatul Miraflores, sediul preşedinţiei.

EFE aminteşte că, la 10 august, Maduro şi-a instruit ministrul de externe, Jorge Arreaza, să înceapă "demersuri" pentru a aranja măcar o convorbire telefonică între cei doi preşedinţi. Însă doar o zi mai târziu, Trump a refuzat să stabilească vreun contact cu Maduro, pe care l-a taxat de "dictator", şi a lăsat să se înţeleagă că administraţia sa nu exclude "o posibilă opţiune militară" în Venezuela dacă va fi nevoie.

Referitor la aceasta, Maduro a declarat marţi că "drumul lumii trebuie să fie un drum al dialogului", cu toate că a reamintit că ţara din Caraibe se pregăteşte pentru exerciţii militare care au fost anunţate imediat după declaraţiile lui Trump. Totodată, Maduro a dat asigurări că nimeni şi nimic nu va împiedica desfăşurarea viitoarelor alegeri prezidenţiale în 2018, aşa cum este prevăzut, nici măcar dacă soseşte în ţară însuşi Donald Trump, în fruntea unei invazii şi îmbrăcat în "puşcaş marin". "Lăsaţi-mă să vă spun ceva extrem, să mă ierte Dumnezeu pentru aceasta. Dacă Trump vine în fruntea unei invazii în Venezuela, în Venezuela vor avea loc alegeri prezidenţiale în 2018. Chiar dacă Trump vine îmbrăcat în uniformă de 'marine'. Nimeni nu poate opri desfăşurarea alegerilor în Venezuela în 2018, nici o grevă civică a opoziţiei", a insistat el.

Maduro a fost ales preşedinte în noiembrie 2013, în locul defunctului Hugo Chávez, iar mandatul său de cinci ani se va încheia la finele anului viitor. "Şi anul viitor, când o va stabili Puterea Electorală şi o va stabili Adunarea Naţională Constituantă, vom avea alegeri pentru 335 de primării din ţară", a insistat liderul de la Caracas, care a mai spus că în acest an, în octombrie, vor avea loc alegeri pentru guvernatorii regionali.

Şeful statului venezuelean a declarat totodată că respectă "etica" şi "spiritul" papei Francisc, cu care a susţinut că are relaţii bune şi căruia i-a cerut ajutorul "pentru a-l împiedica pe preşedintele american, Donald Trump, să-i invadeze" ţara. "Să ne ajute papa şi să împiedice ca Trump să-şi lanseze trupele şi să invadeze Venezuela. Îi cer papei ajutorul împotriva ameninţării militare a Statelor Unite. Să nu mă lase de izbelişte, să nu ne lase de izbelişte", a pledat Maduro. Liderul de la Caracas i-a mai cerut papei Francisc, de origine argentiniană, să-l ajute în ceea ce priveşte "obsesia, aroganţa şi agresivitatea" preşedintelui Argentinei, Mauricio Macri, precum şi în faţa omologului său brazilian, Michel Temer, doi lideri care, alături de alte 10 guverne din regiune, au denunţat presupusa derivă autoritară a lui Maduro, notează EFE.

În fine, Maduro a mai anunţat că va transmite o "alertă roşie" Interpolului prin care va cere captura fostului procuror general venezuelean, Luisa Ortega, şi a soţului ei, deputatul chavist Germán Ferrer, care au fugit din ţară vinerea trecută, iniţial în Columbia. Luisa Ortega a plecat marţi în Brazilia, însă nu se ştie deocamdată dacă ea a călătorit împreună cu soţul ei. "(...) Sper ca aceşti delincvenţi să fie predaţi justiţiei venezuelene ca să se facă dreptate pe teritoriul şi sub jurisdicţia Venezuelei", a insistat Maduro, acuzând "guvernul Braziliei că îi primeşte pe aceşti fugari ai justiţiei venezuelene, fostul procuror general şi soţul ei". "Îi primesc, spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti", a acuzat el, conform Agerpres.

Preşedintele Venezuelei şi-a exprimat convingerea că Ortega se va transforma "cu siguranţă, într-un pion al atacurilor guvernului Statelor Unite" la adresa Venezuelei", însă a avertizat că, "aşa cum se întâmplă cu toţi pionii" care se alătură justiţiei americane, "destinul ei este să se usuce, trădătorii se usucă". "Ce poate face împotriva noastră, dincolo de a minţi?", s-a întrebat Maduro, care a acuzat-o pe Ortega şi pe soţul ei că s-au ascuns sub "o mască chavistă", în timp ce ajungeau la un acord cu SUA "pentru a face rău Venezuelei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.