Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prestigioasa editură a Universității Cambridge, cenzurată în China

www.agerpres.ro
Cambridge

Prestigioasa editură a Universității Cambridge din Marea Britanie, Cambridge University Press, a recunoscut vineri că a blocat accesul la peste 300 de articole publicate online în China, în cadrul unui demers care a bulversat mediile academice, informează AFP.

"Confirmăm că am primit instrucțiuni (din partea autorităților chineze) de a bloca accesul la articole publicate în China" pe site-ul revistei academice China Quarterly, a anunțat Cambridge University Press (CUP) într-un comunicat publicat pe contul ei de Twitter.

"Ne-am conformat acelei solicitări pentru a permite ca alte materiale academice și pedagogice pe care noi le publicăm să rămână accesibile cercetătorilor și profesorilor de pe această piață", a adăugat editura britanică.

Editura universității Cambridge, a cărei primă lucrare publicată datează din 1584, a precizat că va acționa din nou în același fel dacă refuzul de a cenzura articole individuale va amenința "un acces mai larg la conținuturile" sale, anunță Agerpres.

Citește și: Robert Plant va lansa un nou album solo în luna octombrie Londra, 18 aug /Agerpres/ - Robert Plant, solistul legendarei trupe Led Zeppelin, va lansa un nou album

Tim Pringle, redactorul-șef al publicației China Quarterly, a precizat într-un comunicat separat că peste 300 de articole și recenzii au fost cenzurate.

"Această restricționare a libertății academice nu este un caz izolat, ci o extensie a politicilor care au îngustat spațiul disponibil pentru angajamentul public și dezbaterile din cadrul societății chineze", a adăugat el.

CUP s-a declarat "tulburată de creșterea recentă a numărului de cereri de această natură" și intenționează să discute această chestiune cu liderii chinezi cu ocazia Târgului de carte de la Beijing, ce va avea loc la sfârșitul lunii august.

Anunțul referitor la cenzură făcut de prestigioasa editură britanică a generat un val de emoții în mediul academic, care consideră că acest demers reprezintă o tentativă de limitare a libertății academice și de rescriere a istoriei.

Christopher Balding, profesor de economie la Universitatea Shenzhen, a lansat pe site-ul Change.org o petiție prin care îndeamnă Cambridge University Press "să refuze cererile de cenzură".

Lista publicațiilor cenzurate, dată publicității vineri pe site-ul revistei menționate, include numeroase articole despre mișcarea democratică chineză și manifestațiile din piața Tiananmen din 1989.

"Atașasarea numelui tău și a reputației tale de o istorie cenzurată înseamnă să fii complice la crearea ei", a deplâns pe Twitter Greg Distelhorst, profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Internetul este un domediu extrem de bine controlat în China, unde guvernul comunist blochează rețelele de socializare străine precum Facebook și Twitter și cenzurează conținuturile considerate sensibile din punct de vedere politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.