Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima reacție a României după ce Elveția i-a interzis pe români, la muncă

MAE

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), George Ciamba a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu secretarul de stat în Departamentul federal pentru Afaceri Externe al Confederaţiei Elveţiene, Pascale Baerswyl, pe tema accesului cetăţenilor români pe piaţa muncii din această ţară.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul întâlnirii a fost comunicată decizia Consiliului federal elveţian de a activa clauza de salvgardare aplicabilă cetăţenilor români şi bulgari, prevăzută în Protocolul II al Acordului UE-Elveţia privind Libera Circulaţie a Persoanelor.

Citește și: O călugăriță a fost ARESTATĂ pentru că a mușamalizat violurile unor preoți asupra unor copii

MAE arată că această măsură are o valabilitate de un an, cu posibilitatea de a fi reînnoită în anul 2018 şi are ca termen limită de aplicare 31 mai 2019.

În comunicat se arată că măsura adoptată vizează exclusiv eliberarea de noi permise de şedere de tip 'B' (durată de şedere între 1 şi 5 ani) şi nu restricţionează eliberarea de permise de tip 'L' (durată de şedere sub un an) sau de tip 'C' (permise de stabilire a căror eliberare nu este reglementată prin acordul menţionat) şi nici prelungirea permiselor de tip 'B' deja eliberate.

Citește și: Crevetele care a fost numit Pink Floyd: Ce sunete poate să scoată

MAE precizează că partea elveţiană a arătat că măsura nu singularizează România, ea fiind aplicată de Elveţia în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE şi în 2013 pentru celelalte state membre UE.

Potrivit datelor comunicate de către autorităţile elveţiene, în perioada iunie 2016 - mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de şedere de tip 'B' pentru cetăţenii români şi bulgari, cifră care depăşeşte pragul mediu al ultimilor trei ani, de 1.024 de permise.

Citește și: INCREDIBIL Cât pește s-a prins din 1950 încoace, legal și ilegal

"Secretarul de stat George Ciamba a exprimat regretul cu privire la decizia luată de partea elveţiană, arătând că aceasta survine în contextul unui număr relativ mic al românilor care au solicitat un permis de tip 'B' în ultimul an şi este în disonanţă cu contribuţia pe care comunitatea românească din Elveţia - în marea ei majoritate înalt calificată - o are pe piaţa locală a muncii. Partea română consideră că orice decizie privind libera circulaţie trebuie să se încadreze în spiritul facilitării unui parteneriat apropiat dintre UE şi Elveţia, cu obiectivul respectării liberei circulaţii a persoanelor şi a forţei de muncă şi non-discriminării cetăţenilor europeni, valori care constituie elemente fundamentale ale Acordului pentru Libera Circulaţie a Persoanelor", se precizează în comunicat.

Citește și: Probleme pentru Jennifer Lopez: Riscă să facă PUȘCĂRIE

Ministerul Afacerilor Externe arată că va rămâne în dialog cu autorităţile elveţiene pentru identificarea celor mai bune soluţii în sprijinul cetăţenilor români şi că va continua, prin Ambasada la Berna, să acorde asistenţa consulară necesară cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.