Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primar PSD de oraş, condamnat la închisoare

primar

Primarul social-democrat din oraşul Târgu Frumos (judeţul Iaşi), Ionel Vatamanu, a fost condamnat la un an şi două luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese. În această perioadă, edilul are interdicţie de a mai candida sau de a ocupa funcţii publice. Decizia poate fi atacată la instanţa superioară.

Cazul Vatamanu:

Potrivit rechizitoriului prin care Ionel Vatamanu a fost deja trimis în judecată, infracţiunile comise de acesta cu complicitatea angajaţilor încep în 2011, pe când Vatamanu era consilier local. Ionel Vatamanu şi soţia sa, Zânica, deţineau o societate de panificaţie, SC Ţac-Tac SRL Târgu Frumos, ce avea concesionat, încă din 2003, un spaţiu de 40 de metri pătraţi din zona pieţei agroalimentare din oraş. Deşi în acte aveau voie să construiască pe 40 de metri pătraţi, familia primarului s-a extins iar terenul lor a ajuns la 69 de metri pătraţi, pentru ca, mai apoi, să ajungă la aproape 100 de metri pătraţi, în baza unui raport de evaluare întocmit în condiţii dubioase, potrivit procurorilor, citaţi de adevarul.ro. Respectivul raport a fost aprobat de consilierii locali ai oraşului în iulie 2011, care în aceeaşi şedinţă decid vânzarea terenului către firma lui Vatamanu. Procurorii notează că însuşi Vatamanu a votat pentru ca terenul să ajungă în posesia sa. Atât de mare a fost graba consilierilor încât aceştia au omis faptul că terenul nu fusese trecut din domeniu public în cel privat. Consilierii aveau însă se rezolve acest lucru la următoarea şedinţă, atunci când şi preţul de vânzare a fost stabilit la 9 euro pe metru pătrat. La acea vreme, însă, Primăria Târgu Frumos era condusă de un adversar politic al lui Ionel Vatamanu, Gheorghe Tătaru, care a refuzat să pună în executare hotărârea de CL. Şi acest lucru s-a rezolvat, în 2012, atunci când Vatamanu a ajuns primar. Procedeul folosit de edil a fost incredibil: şi-a delegat viceprimarul, Ion Alexa Angheluş, să vândă terenul, în numele primăriei, către firma sa.

MINUTA:

VATAMANU IONEL fără antecedente penale,a fost condamnat la o pedeapsă de 1 (un) an și 2 (două) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese în formă continuată. În temeiul art. 71 C.pen din 1969 rap. la art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a și lit. b C.pen. din 1969, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și a dreptului de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pe durata executării pedepsei principale.

În baza art. 2531 alin. 1 C.pen. din 1969, cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen. din 1969 și art. 5 alin. 1 C.pen., condamnă pe același inculpat la o pedeapsă de 6 (șase) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. În temeiul art. 71 C.pen din 1969 rap. la art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a și lit. b C.pen. din 1969, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a fi ales în autorită?ile publice sau în funcții elective publice și a dreptului de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pe durata executării pedepsei principale.

În baza art. 292 C.pen. din 1969, cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen. din 196 9și art. 5 alin. 1 C.pen., condamnă pe același inculpat la o pedeapsă de 6 (șase) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații. În temeiul art. 71 C.pen din 1969 rap. la art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a și lit. b C.pen. din 1969, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și a dreptului de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pe durata executării pedepsei principale.

În baza dispoziţiilor art. 33 lit. a raportat la art. 34 alin. 1 lit. b C.pen. din 1969, cu aplicarea art. 5 alin. 1 C.pen., contopeşte pedepsele de 1 (un) an şi 2 (două) luni închisoare, de 6 (șase) luni închisoare, respectiv de 6 (șase) luni închisoare, stabilite prin prezenta hotărâre, inculpatul VATAMANU IONEL urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 1 (un) an şi 2 (două) luni închisoare. În temeiul art. 71 C.pen. din 1969 rap. la art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a și lit. b C.pen. din 1969, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a fi ales în autorită?ile publice sau în funcții elective publice și a dreptului de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pe durata executării pedepsei principale rezultante.

În temeiul art. 81 C.pen. din 1969, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei cu închisoarea, pe durata unui termen de încercare de 3 (trei) ani și 2 (două) luni, stabilit conform dispoziţiilor art. 82 alin. 1 C.pen. din 1969. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 C.pen. din 1969, cu privire la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În baza art. 71 alin. 5 C.pen. din 1969, pe durata termenului de încercare al suspendării condiționate a executării pedepsei este suspendată executarea pedepselor accesorii. În temeiul art. 274 alin. 1 C.proc.pen., obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat, în ambele etape ale procesului penal, în cuantum total de 8500 lei, din care 7227,68 lei reprezentând cheltuieli avansate în cursul urmăririi penale. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.