Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele două săptămâni din decembrie sunt cele mai importante ale anului

Ziarul Financiar:

Primele două săptămâni din decembrie, în care sunt progra­mate şedinţele de politică monetară ale celor mai puternice bănci centrale din lume, ar putea aduce cele mai importante decizii din acest an pentru pieţele financiare şi nu numai. Ce se hotărăşte va stabili direcţia în care vor curge mii de miliarde de dolari, traiectoria cursului euro/dolar şi noi strategii în războiul monetar mondial. Banca Centrală Europeană este aşteptată să decidă joi extinderea programului de achiziţii de active şi să ducă şi mai mult sub zero dobânzile de referinţă pentru depozite. Tot în această săptămână, în SUA va fi publicat poate cel mai important raport privind situaţia de pe piaţa muncii. Aceste date vor fi avute în vedere când strategii Rezervei Federale americane (Fed) se vor întâlni pe 15 şi 16 decembrie pentru a decide dacă majorează pentru prima dată în ultimul deceniu dobânda de politică monetară, aflată aproape de zero.Tot pentru vineri este programată reuniunea reprezentanţilor Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), grup care prin supraproducţie saturează piaţa internaţională pentru a ţine jos preţurile ţiţeiului. Scopul lor este de a scoate din joc şi de a lovi producătorii supra­îndatoraţi din SUA şi pe cei din Rusia, un stat în recesiune al cărui buget depinde de veniturile din exportul petrolului şi gazelor naturale.Dacă BCE şi Fed vor alege să meargă pe drumuri complet opuse (Fed şi-a oprit tiparniţele de bani în octombrie anul trecut), în centrul atenţiei va ajunge cursul euro/dolar. În ultimele zile euro s-a depreciat sub 1,06 dolari pe unitate. La începutul anului mulţi analişti credeau că euro poate ajunge în această perioadă la paritate cu moneda americană.„Săptămâna aceasta poate deveni cea mai importantă a anului“, spune Marc Chandler, analist la Brown Brothers Harriman. Unii analişti se aşteaptă ca raportul despre piaţa muncii din SUA să fie forţa care va mişca piaţa valutară, însă Chandler crede că BCE poate aduce surprize.„Adesea preşedintele BCE Mario Draghi a surprins pieţele cu atitudinea sa favorabilă relaxării cantitative“, spune el. BCE şi-ar putea extinde programul de achiziţii de active în 2017 şi gama de active pe care le cumpără. BCE a lansat în martie un program de quantitative easing cu achiziţii de 60 de miliarde de euro pe lună care ar trebui să dureze până în septembrie 2016. Creşterea economică lentă şi inflaţia slabă sunt motive puternice pentru care BCE ar trebui să facă mai mult pentru a revigora economia.

Digi24:

Tragedia din clubul Colectiv poate fi privită și ca un eveniment fondator al unui regim politic, a spus politologul Cristian Pîrvulescu. „Este o traumă, dar ar putea deveni – sau unii îl cred – un eveniment fondator sau refondator, un fel de revoluție. Revoluțiile fondează noi regimuri politice. Revoluția din 1989 a fondat un nou regim politic, un regim politic care s-a construit în timp. Unii cred că ceea ce s-a întâmplat la Colectiv este o altă revoluție, o revoluție Facebook, un nou tip de revoluție care refondează România și care ar trebui să ducă la un alt regim”, a spus Cristian Pîrvulescu. „Este o viziune oarecum simplistă asupra revoluției, ca eveniment și nu ca proces. Revoluția este un proces care începe înainte de momentul de apogeu, adică în România a început înainte de 22 decembrie, și care se termină la decenii după ce s-a manifestat”, a explicat politologul. În opinia sa, în România încă nu s-a găsit un regim stabil după anul 1989. „Avem un regim prezidențial, semiprezidențial sau parlamentar? Altfel spus: cum se iau deciziile? Cine este cel care dă tonul? Aparent, publicul vrea să spună ca e președintele, iar președintele pare să fi înțeles lucrul ăsta și să-și fi asumat acest rol, dar, constituțional, nu are puterile să facă asta”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

RFI:

La conferinţa COP21 care şi-a deschis luni lucrările la Bourget în periferia Parisului în prezenţa a 150 de şefi de stat şi de guvern, a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis. Liderul de la Bucureşti era însoţit de Cristiana Paşca Palmer, noul ministru al mediului din România. Oficialul român spune că sprijină ideea găsirii unui acord cu valoarea legală obligatorie la această COP21.“Poziţia României este cea a Uniunii europene” spune Cristiana Paşca Palmer. Ministrul român al mediului mai precizează că doreşte ca acordul ce se va semna “să fie unul cu valoare legală constrângătoare pentru toate părţile semnatare. De obicei, dacă obligaţiile sunt “voluntare”, ele rămân doar pe hârtie. Suntem într-un moment de cotitură istorică din punct de vedere a ceeace se întâmplă cu planeta” precizeazà oficialul român. “Practic, România nu stă foarte rău pentru că pachetul energie-climă care s-a adoptat la nivelul UE şi ambiţia acesteia este de a reduce emisiile de carbon cu 40% până în 2030. Ori la noi, din cauză că în primii ani după 1989 practic industria a intrat în faliment, emisiile sunt destul de reduse, deci noi cumva ne integrăm în ţinta finală. Problema pentru se va pune după 2020, cum ne vom menţine după aceea în cadrul acestor limite. Contribuţiile pot veni din multe lucruri ; cele din sectorul energetic sunt cele mai importante şi se discută foarte mult despre asta dar sunt şi alte sectoare precum agricultura, pădurile, şamd unde sunt multe de făcut” preconizează Cristiana Paşca Palmer.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.