Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele reacţii din Bosnia după condamnarea Olandei în masacrul de la Srebrenica

srebrenica

Bosniaci şi musulmani din Bosnia şi-au exprimat miercuri dezamăgirea după ce Curtea de Apel din Haga a decis marţi că Olanda este parţial vinovată pentru moartea a 350 de musulmani la Srebrenica în 1995, relatează AFP, conform agerpres.

Rude ale victimelor şi Asociaţia mamelor din Srebrenica au cerut justiţiei din Olanda să admită că trupele olandeze care participau la misiunea de protejare a enclavei Srebrenica nu şi-au îndeplinit misiunea şi prin urmare sunt responsabile pentru masacrul a circa 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci de către forţele sârbe din Bosnia conduse de generalul Ratko Mladic în iulie 1995.

Avertisment DUR venit de la Viena. Începe MAREA ISLAMIZARE a Balcanilor!

Curtea de Apel din Haga a decis marţi că statul olandez a 'acţionat ilegal' însă că trebuie să plătească 'o compensaţie parţială' familiilor celor 350 de victime, adică doar 30% din daunele cerute. Într-adevăr, instanţa 'nu este sigură că aceste persoane nu ar fi fost ucise mai târziu chiar dacă ar fi rămas în enclava' care ar fi trebuit protejată de ONU, a declarat judecătorul Gepke Dulek.

Cei 350 de bărbaţi şi băieţi au fugit către baza olandeză în încercarea de a găsi refugiu.

'Verdict ruşinos!', titrează miercuri Une Dnevni Avaz, principalul cotidian din Bosnia, denunţând 'o nouă nedreptate şi o nouă umilire a victimelor'.

'Acest verdict este ruşinos. Noi nu îl vom accepta', a declarat Munira Subasic, preşedinta Asociaţiei mamelor din Srebrenica.

Rusia îşi pregăteşte un punct strategic în Serbia, în apropiere de o bază NATO - FOTO

Murat Tahirovic, preşedintele Asociaţiei victimelor şi a martorilor genocidului, a criticat 'calculele' tribunalului care a încercat 'să exonereze la maximum Olanda, să minimizeze cât mai mult responsabilitatea sa'.

Cu toate acestea, a adăugat el, verdictul este o confirmare legală a responsabilităţii Olandei în genocidul de la Srebrenica.

Masacrul de la Srebrenica este cel mai grav comis pe teritoriul european de la al Doilea Război Mondial şi este considerat un act de genocid de justiţia internaţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.