Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele SCANDALURI în noul Parlament: Opoziţia 'a sărit la gâtul' PSD (stenograme)

Inquam Photos / Octav Ganea
Senatul Romaniei

De abia s-a constituit noul Parlament că Opoziţia a început să îşi intre în rol. În prim plan au fost cei de la PNL şi USR care au contestat mişcările PSD. Partidele din opoziţie au contestat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor modul în care se desfăşoară şedinţele de plen, USR a cerut mai mult timp pentru ca "parlamentarii noi" să citească legile propuse pentru respingere, iar PNL a cerut să se lămurească de ce nu este folosit votul electronic.

Vezi şi: ULTIMA ORĂ: Cea mai nouă variantă de Guvern. Nume neaşteptate pe listă

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, s-a opus solicitării liderului PSD Eugen Nicolicea de a modifica ordinea de zi de miercuri pentru a include şi o sesiune de vot final, motivând că "parlamentarii noi" nu au avut timp să citească legile de pe o zi pe alta şi că site-ul Camerei Deputaţilor "a căzut" în timpul nopţii, potrivit unei stenograme a şedinţei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. "Pe subiectul acesta noi, dimpotrivă, doream să prelungim… Sunt foarte mulţi parlamentari noi, noi suntem toţi noi şi pur şi simplu nu am avut timp de ieri până astăzi să ne uităm pe toate propunerile la care se propune respingerea. Mai mult, site-ul a căzut aseară. Nu cred că începem bine", a declarat Nicuşor Dan, conform mediafax. USR s-a opus şi propunerii PSD de a suplimenta ordinea de zi pentru a adăuga pentru aprobare o lege privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

"(…) Ordonanţa este în vigoare, produce efecte, deci nu ar fi o grabă. În schimb, există nişte amendamente cu privire la nişte scăpări din această ordonanţă. Am să vă şi spun care sunt şi care nu sunt în vigoare şi toate partidele au nevoie să fie în vigoare. Este vorba de decontarea anumitor cheltuieli, considerăm noi că sunt legale. Spre exemplu difuzarea spoturilor publicitare, cheltuieli de consultanţă juridică, taxe de timbru ş.a.m.d. Deci, nu sunt lucruri care să îndemne pe cineva să voteze negativ; ba, din contra, aş putea să spun că toate partidele au interesul ca aceste cheltuieli să fie făcute legal şi să fie decontate", a susţinut liderul deputaţilor PSD, Eugen Nicolicea.

Vezi şi: Ghiţă aruncă o nouă BOMBĂ: Cum a plătit un avion la cererea lui Kovesi/ VIDEO

Propunerea a generat un schimb de replici, de aceată dată, între deputatul USR Cristian Ghinea şi social-democratul Florin Iordache. "Nu văd urgenţa acestui proiect…", a susţinut Ghinea, motivând că Nicolicea "a explicat substanţa, nu urgenţa". Nemulţumirile formulate de USR au fost respinse prin votul majorităţii, nefiind susţinute nici măcar de PNL. Liberalii au avut, însă, altă nemulţumire.

Preşedintele intermar al PNL, Raluca Turcan, a cerut lămurirea situaţie privind sistemul electronic de vot care nu a mai fost folosit "de la jumătatea anului trecut". "Profit de ocazie să vă adresez o nelămurire a mea pe care o am din mandatul trecut. Dacă tot s-a investit atât de mult pe acest sistem de vot electronic, de ce nu s-a folosit de la jumătatea mandatului trecut? Şi văd că nici acum, cu toate că a început o nouă sesiune parlamentară, nu putem avea vot electronic. Care este problema, care este hiba? Eu cred că este necesară o informare, măcar a membrilor Biroului permanent, pentru a şti de ce o investiţie atât de consistentă făcută în Camera Deputaţilor nu este folosită de către deputaţi", a întrebat liderul PNL, Raluca Turcan, potrivit stenogramei şedinţei BP.

Citeşte şi: Ultimele nume ELIMINATE de pe lista miniştrilor. Mişcare strategică (surse)

Vicepreşedintele PSD al Camerei Deputaţilor Florin Iordache a cerut să fie făcută o informare către toţi membri BP "cu istoria aceasta". "Domnule Dumitrică, vă rog să faceţi o informare către toţi membrii Biroului permanent cu istoria aceasta, ce s-a întâmplat, de ce nu a funcţionat, măsurile şi modul în care a fost updatat sistemul, astfel încât acum, pentru a putea porni prima dată, trebuie acele opt sesiuni de vot pentru verificare ş.a.m.d., ca să nu constatăm iar că avem colegi care votează şi de fapt nu sunt în sală", a declarat Florin Iordache.

În urma protestelor Ralucăi Turcan, social-democratul a explicat că este vorba despre opt teste. "Da, nu opt săptămâni. Am spus opt sesiuni de vot: se deschide sistemul de vot, se efectuează voturile respective, se închide sistemul; se redeschide, se resetează, se revotează, se închide sistemul. Deci, trebuie o zi efectiv numai pentru această chestiune", a explicat Florin Iordache şi declarând şedinţa de vot închisă, mai spune sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.