Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primii loviți la buzunar de PSD sunt IT-iștii și cel mai dinamic sector economic din ultimul deceniu

Primii loviți la buzunar de PSD sunt IT-iștii.
IT-iștii sunt acei tineri grozavi, talentați, creatori, educați, care au dat cel mai dinamic sector economic românesc din ultimul deceniu.
Prin eliminarea plafonării la 5 salarii medii pe economie a contribuțiilor sociale , PSD lovește în acești tineri și în capacitatea sectorului de IT de a se dezvolta ca să poată susține plata promisiunilor electorale. Au omis, desigur, să spună cine le va plăti. Nicidecum PSD! Ci acești tineri. Aceste decizii nu cresc competitivitatea economică a României, ci o doboară.
Impredictibilitatea fiscală revine în forță. Se încalcă prevederile Codului Fiscal care interzic eliminarea unor facilități fiscale sau majorarea de taxe în timpul anului fiscal, iar orice propunere de acest fel se anunță din timp și se aplică cu data de 1 ianuarie a anului următor.
Iată ce spune sectorul însuși: http://m.hotnews.ro/stire/21527394
Viziunea competitivă chiar și pentru cele mai mici afaceri este (și) în sarcina specialiștilor în macroeconomie care trebuie să genereze standarde ridicate bazate pe legislație stimulativă, finanțări, scutiri de taxe etc. pornind de la analizarea nevoilor micilor afaceri din cele mai diferite domenii.
Scara competitivității începe cu susținerea micilor afaceri de către administrații care colaborează cu antreprenorii în interesul comunității și se termină cu supravegherea anti-trust, care permite conviețuirea concurențială la nivelul internațional al marilor corporații. Între cele două extreme, se desfășoară viața febrilă a pieței economice.
Competitivitatea înseamnă creativitate. România a trecut prin etape istorice în care a reușit să fie „altfel” decât alții. Cel mai bun exemplu este domeniul IT. Patroni ai firmelor de cablu locale au instalat cablu optic în toată țara, dincolo și dincoace de orice fel de politică economică a statului. Când marii operatori de cablu au venit și au cumpărat firmele locale, s-au văzut în imposibilitatea de a cere prețuri mari pentru ceva ce devenise un fapt banal – Internetul de mare viteză. Așa românii au la dispoziția lor rețele excelente de Net. Așa suntem în topul mondial al firmelor IT. Toată Europa vine cu strategii de dezvoltare digitală pentru a nu pierde cursa competitivității globale până în 2020 în cel mai dinamic sector economic din lume, în goană permanentă după competențe digitalle, după specialiști, inclusiv români. În loc să investim în acest rvoluționar sector economic, România se află pe ultimul loc în UE la indicele economiei și societății digitale (Digital Economy and Society Index) - DESI – index al performantei digitale a Europei care urmărește competitivitatea digitală a țărilor din UE - deși avem cei mai mulți specialiști în IT pe cap de locuitor. Previziunile pentru anul 2020 indică o criză a profesioniștilor majoră, cu un deficit de 913 mii de IT-iști, adică o diferență între cerințele și oferta de forță de muncă în domeniu pe piața europeană. Șansa României este stimularea fiscală pentru reținerea și atragerea lor în țară, creșterea numărului absolvenților de IT-iști anual la cel puțin 15 mii de și reconversia profesională a câteva mii de persoane anual spre domeniul IT.
Competitivitatea înseamnă excelență. Analiză, cercetare, inovare de vârf. Nu se poate altfel.  În Japonia primul ministru apare în Parlament să ceară fonduri pentru ca țara să rămână lider în electronică. Statele Unite, China, Germania, fac proiecții pe zeci de ani în viitor pentru păstrarea avansului tehnologic și economic. Ce rol poate avea România în acest context? Investiția în inteligență ne poate da o șansă. Învățământ și cercetare. Păstrarea talentelor în țară cu orice sacrificiu. Coordonarea inteligentă de către profesioniști capabili a sectoarelor economice. O politică economică a excelenței, bazată pe afaceri de excelență.
Competitivitatea considerată ca un reper fundamental poate schimba fața cenușie și atomizată a afacerilor din România. Este nevoie de energie și de entuziasm care să schimbe mersul lucrurilor. Mii de antreprenori acționează perfect autonom în România în acest moment sub presiunea unor legi aberante, găsind cu mare greutate finanțare sau angajați capabili pentru business-ul lor.
O asemenea manieră de sub-praviețuire economică trebuie să fie schimbată. Legiuitorii, ministerele, administratorii locali – ceea ce numim impropriu „Stat” , trebuie să ajute antreprenorii să „ridice capul” din problemele lor zilnice și acute, să privească în perspectivă rolul lor în context local, regional, național, european. Aceasta este în fapt economia națională: conlucrarea în scopul creșterii competitivității a Statului cu oamenii de afaceri. Iar costul ignoranței digitale este uriaș și condamnă România la periferia competitivității europene și globale.

Andreea Paul

Președintele think-tankului INACO - Inițiativa pentru Competitivitate

Lector Univ. Dr. la catedra de Relații Economice Internaționale, ASE

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.