Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul discurs al lui Trump în faţa Congresului: Regula jocului cere decenţă

twitter.com
Donald Trump CIA

Primul discurs al preşedintelui Donald Trump în faţa Congresului Statelor Unite, ce va avea loc marţi seara şi, după cum promite Casa Albă, va fi orientat către viitor şi către "înnoirea spiritului american", îi oferă lui Trump şansa de a reaşeza lucrurile pe făgaşul lor după debutul haotic al preşedinţiei sale, marcat de critici la adresa altor lideri de pe plan mondial, un asalt împotriva scurgerilor de informaţii, un război deschis cu presa şi izbânzi ale justiţiei asupra eforturilor sale de a pune capăt imigraţiei - relatează Associated Press, preluată de Washington Post.

Consiliera sa Kellyanne Conway a declarat pentru Fox News că "discursul lui Trump nu va fi unul plictisitor pentru că Donald Trump nu este plictisitor". Or, Trump a demonstrat că poate respecta un scenariu, dar nu neapărat pe cel aşteptat de oameni: discursul său de la învestitură, de regulă un moment plin de optimism, a fost o evocare sumbră a "carnagiului american", iar la cel de la convenţia republicană din vara trecută a lansat o promisiune apocaliptică de a salva SUA de palmaresul de "moarte, distrugere, terorism şi slăbiciune" al rivalei sale democrate Hillary Clinton.

În plus, ridică mari semne de întrebare felul în care democraţii vor alege să-şi manifeste opoziţia faţă de şeful statului, mai ales dacă vor fi încurajaţi în acest sens de oponenţii vocali ai lui Trump prezenţi în forţă la reuniunile din circumscripţiile lor în ultimele săptămâni. Democraţii au făcut deja o primă mutare, invitând imigranţi şi străini să ia parte la discurs, pentru a-şi ilustra opoziţia faţă de politicile lui Trump cu privire la imigraţie, conform Agerpres. În egală măsură, preşedintele mai are de lucru şi cu propriul său partid. Deocamdată, Trump pare să fie în relaţii cordiale cu republicanii din Congres, vorbeşte des la telefon cu preşedintele Camerei, Paul Ryan, dar unii legislatori din partidul său încep să-şi piardă răbdarea aşteptând ca şeful statului să-şi precizeze poziţia în probleme ca reforma fiscală, anularea legii asigurărilor de sănătate a lui Barack Obama şi politicile comerciale. Mai mult, sunt preocupaţi şi de modul mai curând lipsit de control în care se exprimă uneori Trump.

Liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, a explicat la o recentă reuniune de afaceri că ar dori ca în discursul de marţi Trump să transmită, "nu pe Twitter, un mesaj optimist şi încurajator despre calea pe care trebuie să meargă America". Deşi tradiţia Congresului cere bune maniere şi amabilitate, în ultimii ani interacţiunea dintre preşedinţi şi legislatori din timpul discursului privind Starea naţiunii şi al altor discursuri oficiale, cum este şi cel de marţi, a dobândit accente dramatice. În timpul discursului lui Obama la o sesiune comună a Congresului consacrată sistemului medical, în septembrie 2009, reprezentantul republican Joe Wilson a explodat: "Minţi!", spre stupoarea multora, sideraţi de atâta lipsă de respect. Alte grupuri de republicani şi-au manifestat la rândul lor dezacordul faţă de Obama în moduri mai subtile, chicotind sau abţinându-se de la aplauze.

Michael Waldmann, care i-a redactat discursurile preşedintelui democrat Bill Clinton, a avertizat că Trump este capabil să "arunce în aer" un discurs cu doar câteva devieri de la teleprompter, iar opoziţia manifestă din partea democraţilor l-ar putea determina să-şi iasă din rol. Se pune întrebarea, consideră Waldmann, "cum va răspunde Trump dacă sutele de democraţi din Congres nu-i vor arăta afecţiunea la care speră din partea publicului", având în vedere că este prima dată când se află în această situaţie o persoană capabilă de replici de o aciditate fără precedent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.