Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul zbor comercial între Riad şi Bagdad din ultimii 27 ani

arabia saudita, iran

O companie saudită low-cost a efectuat miercuri primul zbor comercial între Arabia Saudită şi Irak de după 1990, pe fondul unei îmbunătăţiri în acest an a relaţiilor dintre cele două state, transmite AFP. "Primul nostru zbor a decolat astăzi de la Riad spre Bagdad", a anunţat miercuri compania saudită flynas, pe contul său de Twitter, postând fotografii cu echipajul şi pasagerii.

Flynas a oferit, pentru această cursă, bilete la un preţ promoţional: doar 27 de riali (6,12 euro), fără taxe. Zborurile între Irak şi Arabia Saudită au fost întrerupte după invadarea Kuweitului de către forţele lui Saddam Hussein, în urmă cu 27 de ani. Trupele irakiene au fost îndepărtate din emirat şase luni mai târziu de către o forţă internaţională condusă de Washington.

Patronul flynas, Bandar al-Muhanna, a declarat că a inaugurat zborurile pentru "a conecta cele două ţări surori în plan socia l şi comercial", compania preconizând curse între mai multe aeroporturi saudite şi oraşe mari din Irak. Avionul flynas a aterizat, a indicat ulterior un comunicat al ministerului irakian al Transporturilor, iar un aparat al companiei naţionale Saudia urmează să sosească joi.

Relaţiile între Arabia Saudită şi Irak s-au încălzit în cursul ultimelor luni. În iunie, prim-ministrul irakian, Haider al-Abadi, de confesiune şiită, s-a întâlnit în Arabia Saudită cu conducători ai regatului cu majoritate sunită, patru luni după o vizită a şefului diplomaţiei de la Riad, Adel al-Jubeir, la Bagdad, prima la acest nivel de după 2003, conform Agerpres.

La finalul lui iulie, influentul lider şiit irakian Moqtada Sadr a făcut o vizită în Arabia Saudită, care a fost interpretată de experţi ca o dorinţă a regatului de apropiere de Irak pentru a limita influenţa rivalului său iranian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.