Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prin proiectul Green Horizons, elevii folosesc apa de ploaie pentru şcolile lor

reuters
F15 israelian

Printr-un proiect implementat în mai multe şcoli din Israel, apa de ploaie este colectată de elevi în nişte instalaţii speciale şi folosită apoi pentru uz intern, acoperind în acest fel aproape tot necesarul de apă al respectivelor unităţi de învăţământ. 'Am scris un program educaţional, pentru ca şi copiii din şcoli să înveţe despre problemele din Israel, cum să salveze apa, cum să folosească apa în mod economic. Şi prin faptul că facem asta, educăm generaţia următoare. Ideea noastră a fost să luăm apa de ploaie în sezonul ploios şi s-o folosim în interior, să colectăm apa într-un mod eficient, în care şi un copil ar putea s-o facă. Scopul nostru era să ne asigurăm că apa de ploaie colectată putem s-o folosim în interior şi să arătăm tuturor că apa de ploaie este o resursă. Apa de ploaie a fost o resursă ignorată multă vreme şi acum trebuie s-o privim cu mai multă atenţie', a explicat Ido Reichman-Eisikovits, reprezentant al asociaţiei Green Horizons.

El a mai spus că prin proiectul de colectare a apei Green Horizons, copiii devin mai responsabili, îşi asumă responsabilităţi, se educă pe ei, dar îşi educă şi părinţii în spiritul conservării apei. Potrivit Green Horizons, doar o cincime din apa de ploaie din Israel este exploatată astăzi, în timp ce restul se evaporă sau se scurge în canale sau în mare, conform Agerpres.

'Colectarea apei de ploaie poate oferi o soluţie parţială la pierderea a milioane de metri cubi de apă. Amir Yechieli, un profesor israelian, a dezvoltat un sistem simplu dar eficient, în care apa de ploaie este colectată în rezervoare de plastic şi utilizată pentru curăţarea şcolilor sau irigare. În timpul sezonului ploios, acest sistem este capabil să furnizeze până la 90% din apa necesară unei şcoli. În timpul verii, sistemul poate fi utilizat pentru reciclarea apei din fântâni şi robinete şi redirecţionată pentru a iriga terenurile şcolare', conform Green Horizons.

Din cauza resurselor limitate, apei i se acordă o atenţie deosebită în Israel. Ca urmare a acestei importanţe, există o structură guvernamentală cu o largă autonomie, asemănătoare unui minister, Autoritatea Apei (Water Authority), dar şi numeroase firme şi companii susţinute financiar de stat, care se ocupă cu soluţii de managementul apei, desalinizare, reciclare a apelor uzate, irigaţii etc. Printre aceste firme, companii şi asociaţii se numără Sorek Seawater Desalination Plant, Investment Promotion Center and Israel NewTech, Water Technologies Israel export institute, ICS2, Synthesis, TaKaDu, Mekorot, Utilis, Hutchison Kinrot Technology Incubator, Israel Export Institute Professionals, SupPlant, Green Horizons, Netafim, Shafdan, Aryeh Pools, Tifrah Recycled Water Reservoir and agriculture fields.

De asemenea, o importanţă deosebită se acordă educării, încă de la cele mai mici vârste, în privinţa folosirii judicioase a apei, a protejării şi reciclării acesteia. Şi cercetarea în domeniul apei şi a agriculturii ocupă un loc important, iar unul dintre vârfurile în domeniu este Facultatea de agricultură din Rehovot, unde vin să studieze tineri din numeroase ţări. În perioada 12-14 septembrie, în Israel va fi organizată o amplă conferinţă internaţională dedicată apei, Watech (Water Technology & Environment Control Exhibition & Conference) Israel 2017, care va avea ca temă 'Apa în era digitală'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.