Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principalele modificări la Legile justiției, explicate de șeful Comisiei speciale din Parlament, Florin Iordache/VIDEO

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Florin Iordache

Președintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiției, Florin Iordache, a explicat, pentru STIRIPESURSE.RO, care vor fi principalele modificări aduse la Legile justiției. Iordache a precizat că multe dintre modificări vin ca urmare a amendamentelor primite de la asociațiile profesionale și a explicat că așteaptă pozițiile asociațiilor magistraților în Comisie.

Citește și: Florin Iordache, mesaj pentru protestatari și pentru magistrați: Este un non-sens. Protestează pe chestiuni care nu legătură cu legile

”R. Care va fi programul adoptării legilor justiției?

F.I. Vom începe, mâine, în Comisia specială, de la ora 10.00. Vom începe cu legea 303 și vom continua, probabil, joi și vineri cu legea 304 și 317. Ceea ce este foarte important, am primit foarte multe amendamente și vom ține cont de amendamentele primite din partea asociațiilor profesionale, Asociația Judecătorilor, Asociația Procurorilor, avem amendamente depuse de Ministerul Justiției, de către Parchetul General, cât și de CSM. Practic, este foarte important ca înainte de amendamentele depuse de oamenii politici să vedem acele amendamente care provin din sistemul juridic din România, cu observații competente pentru a avea niște legi clare și foarte concise. Făcând o sinteză la cele trei legi, legea 303 la numirea și revocarea procurorilor și judecătorilor păstrăm în continuare președintele, care poate refuza o singură dată numirea sau revocarea unui judecător sau procuror.

R. Și la revocare poate să refuze o singură dată?

F.I. Avem deja o decizie a CCR, care ne spune că se poate revoca o singură dată, exact ca la miniștri. Discutăm apoi despre separarea carierelor, care este foarte importantă. Fie că discutăm despre un judecător, fie că discutăm despre un procuror cariera și anii pe care trebuie să-i petrească la fiecare instanță în parte pentru a putea trece mai departe. Discutăm despre o perfecționare a auditorilor în justiție, astfel încât după ce termină INM-ul să aibă o parte de o perioadă de stagiu practic de doi sau de trei ani, aici sunt cel puțin două opinii diferite, dar această practică este importantă pentru ca fiecare auditor să poată trece și pe la parchet, și pe la judecătorie, și pe la notariat, și pe la avocați și pe la penitenciare, astfel încât fiecare auditor să aibă o practică și să știe cu ce se va ocupa în perioada cât va fi judecător sau procuror. Nu în ultimul rând, în legea 303 discutăm despre răspunderea magistraților, cu o definire mult mai clară a gravei neglijențe și a conceptului de rea credință și a termenului în care statul se poate întoarce într-o acțiune în regres pentru recuperarea prejudiciului.

În legea 304, cea mai importantă modificare este cea care vizează înființarea unei secții specializate în cadrul Parchetului General pentru investigarea posibilelor infracțiuni comise de judecători și procurori.

R. Care este diferența între o secție și o direcție?

F.I. Direcția are un număr mai mare de procurori. S-a venit cu argumente, tocmai din partea asociațiilor profesionale, că nu trebuie un număr atât de mare de procurori și atunci prin diminuarea numărului de procurori vom ajunge să avem doar o secție, însă gradul procurorilor care vor fi acolo să fie cel puțin de Curte de apel.

R. Cine numește șeful de secție?

F.I. Avem procedura stabilită, ca la procurorul obișnuit. Noi ne-am gândit să fie un procuror cu același statut ca șeful DNA sau DIICOT, dar dacă va fi secție, automat va fi șef de secție din Parchetul general. Pentru această organizare avem procedurile stabilite în lege.

R. Legea 317?

F.I. În legea 317, cea care vizează CSM-ul acolo discutăm despre carierele procurorilor și judecătorilor prin secțiile pe care le au și atribuțiile care le revin în cadrul CSM și tot acolo discutăm despre Inspecția Judiciară, modul în care va fi organizată Inspecția Judiciară cu un colectiv format, asta fiind propunerea noastră, cu membri din partea CSM și al societății civile care să valideze numirea și revocarea Inspecției Judiciare, pentru că s-a demonstrat acum, prin modul în care ea funcționează că este nefuncțională.

R. Să fie un organism ca un fel de ANI?

F.I. Da, ca un fel de ANI, dar trebuie să fie o instituție autonomă și independentă, pentru că prin această independență a Inspecției Judiciare vrem să dăm greutate inspectorilor care vor fi aleși fără niciun fel de ingerință politică.

R. Cum vi se par criticile venite de la Parchet, de la CSM, care resping în bloc?

F.I. Ei resping în bloc și apoi vin cu amendamente. Tocmai aici este un non-sens: atâta timp cât o parte dintre propuneri au venit tocmai de la ei, o parte dintre propuneri pe care noi le-am cuprins chiar și în proiectul inițial, dar venim acum cu amendamente, sunt venite chiar de la CSM. Asta am întrebat și eu: cum dați voi aviz negativ și veniți apoi cu o serie de amendamente, atunci când considerați că legea este imperfectă și trebuie modificată. În acest caz, ori legea este bună și nu trebuie modificată, îmi dai aviz pozitiv, ori dacă constatăm că legea este imperfectă, îmi dai amendamente, ținând cont de observațiile și propunerile pe care le-ați făcut. În plus, în toate cele trei legi avem articole neconstituționale, deci avem decizii CCR care prevăd că trebuie să facem modificări. Nici deciziile CCR nu trebuie puse în acord cu norma?

R. Și cum vă explicați acest lucru?

F.I. E greu de explicat sau e greu de avut un răspuns cât de cât argumentat. Eu v-am spus dumneavoastră cel puțin două argumente. Sunt propuneri concrete, care trebuie să țină cont de cele care vin din sistem. Spre exemplu, separarea carierelor. Acest lucru trebuie să-l facem, pentru a știi și auditorul că a terminat INM-ul, că a terminat și practica fie de judecător, fie de procuror și apoi să știe cariera pe care o are. Sunt chestiuni pe care le-au cerut și judecătorii și procurorii.

R. Cum le răspundeți celor care spun că n-ar trebui să conduceți dumneavoastră comisia specială, având în vedere OUG 13?

F.I. Referitor la OUG 13, toată lumea recunoaște că din punct de vedere juridic a fost perfectă. La fel și acum! Dacă cineva are de spus sau poate să-mi reproșeze ceva concret, nu am niciun fel de problemă, dar să-mi reproșeze concret, cu argumente, că nu s-a întâmplat sau că s-a întâmplat ceva împotriva procedurilor regulamentare și normale. Atâta timp cât încercăm să facem niște proceduri, să stabilim niște reguli clare. Noi încercăm să facem niște legi clare și concise și toți cei care au ceva de spus să vină și să stea cu argumente și fără îndoială argumentele pertinente vor fi reținute.

R. Celor din stradă ce le transmiteți?

F.I. Cei din stradă, repet, au protestat pe niște chestiuni care nu aveau nicio legătură cu legile respective. Inspecția Judiciară este total independentă, numirile sunt în continuare făcute de președinte, la fel ca și revocările. Deci, dacă protestează să protesteze pe ceea ce se întâmplă în Parlament și pe legile care se discută.

R. Când este gata pachetul?

F.I. Nu știu, încercăm să finalizăm în această săptămână dezbaterea în comisie, apoi vor urma 10 zile în Camera Deputaților, apoi în Senat, adică o dezbatere normală. Noi ne propunem să finalizăm în această săptămână dezbaterile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.