Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principalele puncte ale Brexitului: Ce e important în documentul prezentat UE

thecommentator.com
brexit

Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat personal, miercuri după-amiază, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, o scrisoare de şase pagini prin care Bruxellesul este notificat cu privire la declanşarea Brexit-ului. Scrisoarea, semnată de prim-ministrul britanic Theresa May, stabileşte şapte principii propuse de şefa executivului de la Londra, în conformitate cu care să se desfăşoare negocierile dintre UE şi Marea Britanie care vor dura doi ani.

În scrisoare, care începe cu formula 'Dragă preşedinte Tusk', Theresa May anunţă că 'astăzi, vă scriu pentru a transpune în fapte decizia democratică a poporului britanic. Prin urmare, notific Consiliul European în conformitate cu Articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene de intenţia Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană'. 'Aşa cum am spus şi în alte ocazii, decizia (Marii Britanii de a părăsi UE, luată la referendumul din 23 iunie 2016 - n.r.) nu reprezintă o respingere a valorilor pe care le împărtăşim cu ceilalţi europeni. Nici nu este o încercare de a face rău Uniunii Europene sau statelor membre rămase. Dimpotrivă, Marea Britanie doreşte ca Uniunea Europeană să reuşească şi să prospere', scrie May, notează agerpres.ro.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: O profesoară a rămas GRAVIDĂ cu elevul său și a primit 10 ani de închisoare FOTO

Potrivit scrisorii trimise de May, din punctul de vedere al britanicilor, referendumul a fost un vot pentru a restaura autodeterminarea naţională. 'Părăsim Uniunea Europeană, dar nu părăsim Europa - şi dorim să rămânem parteneri şi aliaţi angajaţi pentru prietenii noştri de pe continent', a scris May în documentul trimis lui Tusk, adăugând că atât UE, cât şi Marea Britanie doresc să se asigure 'că Europa rămâne puternică şi prosperă şi este capabilă să-şi proiecteze valorile, să conducă în lume şi să se apere de ameninţările la adresa securităţii'. 'Vrem ca Regatul Unit, prin intermediul unui nou parteneriat aprofundat şi special cu o Uniune Europeană puternică, să contribuie pe deplin la realizarea acestor obiective. De aceea, considerăm că este nevoie să ne punem de acord în ceea ce priveşte termenii viitorului nostru parteneriat, alături de cei ai retragerii noastre din Uniunea Europeană', se mai menţionează în scrisoare.

Citește și: STUDIU Creierul crește dacă mâncăm fructe

May a exprimat disponibilitatea guvernului său de a aborda negocierile cu ambiţie, oferindu-le cetăţenilor şi companiilor din Marea Britanie şi din UE, dar şi din terţe ţări din întreaga lume, 'cât mai multă siguranţă cu putinţă, cât mai repede cu putinţă'. Totodată, Theresa May s-a angajat că Marea Britanie îşi va respecta responsabilităţile de stat membru atâta vreme cât va rămâne în Uniunea Europeană şi că legislaţia pe care o va propune nu va intra în vigoare decât după părăsirea blocului comunitar.

'(...) Marea Britanie va negocia ca un întreg, luând în considerare interesele specifice ale fiecărei naţiuni şi regiuni din Marea Britanie pe măsură ce vom face acest lucru', a scris May, care a promis să se consulte cu guvernele regionale din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord în ceea ce priveşte acordarea de puteri sporite dinspre Westminster (Parlamentul de la Londra) către parlamentele regionale de la Edinburgh, Cardiff şi Belfast.

Citește și: DISPERAȚI după bani? Samsung vinde telefoane Galaxy Note 7 recondiționate

În ceea ce priveşte negocierile dintre Marea Britanie şi UE, May i-a scris lui Tusk că ţara sa doreşte să ajungă la un acord cu blocul comunitar pentru edificarea unui parteneriat profund şi special care să includă cooperarea economică şi aspecte legate de securitate. 'Dacă, totuşi, vom părăsi Uniunea Europeană fără un acord, atunci poziţia noastră standard este că va trebui să avem relaţii comerciale conform termenilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului. În domeniul securităţii, un eşec în ajungerea la un acord ar însemna că va fi slăbită cooperarea noastră în lupta împotriva criminalităţii şi a terorismului. Într-un astfel de scenariu, atât Marea Britanie, cât şi Uniunea Europeană vor face desigur faţă schimbării, dar nu acesta este rezultatul care ar trebui căutat de niciuna dintre părţi. Prin urmare, trebuie să cooperăm pentru a evita un astfel de rezultat', a avertizat May în scrisoarea sa.

Citește și: Cel mai bizar FURT: A reușit să fure CASA cu totul

Totodată, Theresa May a propus şapte principii pe care să se bazeze negocierile dintre UE şi Marea Britanie. Primul principiu stipulează că negocierile trebuie să fie constructive şi respectuoase, 'în spiritul cooperării sincere'. May spune că, după ce a ascultat cu atenţie ceea ce au avut de spus reprezentanţii statelor membre ale UE şi preşedinţii Comisiei Europene şi a Parlamentului, a decis ca Marea Britanie să nu caute să rămână în piaţa unică. 'Înţelegem şi vă respectăm poziţia că cele patru libertăţi ale pieţei unice sunt indivizibile şi nu putem să alegem doar ce ne convine (cherry picking). Înţelegem totodată că vor fi consecinţe pentru Marea Britanie rezultate din părăsirea Uniunii Europene: ştim că vom pierde influenţă asupra normativelor care afectează economia europeană. Ştim totodată că firmele britanice, pe măsură ce fac comerţ în interiorul UE, vor trebui să se alinieze cu normele agreate de instituţiile din care nu vom mai face parte - aşa cum o fac companiile britanice pe alte pieţe', a scris premierul britanic.

Citește și: Shakira a refuzat să meargă la nunta lui Lionel Messi: Ce CONFLICT e la Barcelona

Al doilea principiu enunţat de May sună astfel: Întotdeauna trebuie să ne punem propriii cetăţeni pe primul loc. 'Există, de exemplu, mulţi cetăţeni din statele membre rămase în UE care trăiesc în Marea Britanie şi cetăţeni britanici care trăiesc în UE şi trebuie să avem ca obiectiv să ajungem la un acord rapid în ceea ce priveşte drepturile lor', a explicat şefa executivului britanic.

Al treilea principiu se referă la faptul că Marea Britanie şi UE trebuie să coopereze în vederea obţinerii unui acord exhaustiv, care să includă o 'reglementare justă' a drepturilor şi obligaţiilor Marii Britanii ca stat membru aflat pe picior de plecare, în conformitate cu legea şi în spiritul continuării parteneriatului dintre Marea Britanie şi UE. 'Însă credem că este necesar să stabilim termenii viitorului nostru parteneriat simultan cu termenii retragerii noastre din UE', a scris May.

Citește și: Prințesa Diana și-a povestit RELAȚIILE SEXUALE: Ce-i scria secretarei sale

'Trebuie să conlucrăm pentru a reduce la maximum disfuncţionalităţile şi pentru o cât mai mare siguranţă' - astfel sună principiul numărul patru formulat de May, care explică faptul că investitorii, companiile şi cetăţenii din Marea Britanie şi din ţările membre ale UE rămase în blocul comunitar - dar şi cei din ţări terţe - doresc să poate să-şi facă planuri, motiv pentru care Theresa May propune 'perioade de implementare' a diverselor decizii.

Principiul numărul cinci vizează 'relaţia unică' a Marii Britanii cu Irlanda, singurul stat membru al UE care are o frontieră terestră cu Marea Britanie, şi 'importanţa procesului de pace din Irlanda de Nord'. În acest sens, May a anunţat că doreşte să evite întoarcerea la o 'frontieră fizică' între Irlanda şi Marea Britanie, prin menţinerea zonei comune de călătorie între cele două ţări.

Citește și: A arătat TOT: A prezentat emisiunea FĂRĂ LENJERIE INTIMĂ, într-o rochie TRANSPARENTĂ / VIDEO

Al şaselea principiu stipulează necesitatea începerii cât mai curând a negocierilor tehnice în domenii politice detaliate şi prioritizarea celor mai mari provocări. May a propus 'un acord de liber schimb îndrăzneţ şi ambiţios' între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, care să acopere sectoare cruciale ale celor două economii interconectate, precum serviciile financiare.

Citește și: S-a DEZBRĂCAT pentru a-și arăta tatuajul din ZONA INTIMĂ în timpul unei emisiuni: Cum arată prezentatoarea / VIDEO

În fine, al şaptelea principiu se referă la nevoia ca Marea Britanie şi UE să continue să conlucreze pentru 'a promova şi proteja valorile europene comune'. 'Poate că acum, mai mult decât oricând, lumea are nevoie de valorile liberale şi democratice ale Europei', scrie May în scrisoarea adresată lui Tusk. Premierul britanic a recunoscut că va fi o adevărată provocare ca, într-o perioadă de numai doi ani la capătul căreia Marea Britanie nu va mai fi membră a UE, cele două părţi să reuşească să ajungă la un acord atotcuprinzător . 'Sarcina care ne aşteaptă este imensă, dar nu ar trebui să fie dincolo de puterile noastre. În fond, instituţiile şi liderii Uniunii Europene au reuşit să unească un continent distrus de un război, creând o uniune de naţiuni paşnice, şi au sprijinit tranziţia de la dictatură la democraţie. Împreună, ştiu că suntem capabili să ajungem la un acord pe tema drepturilor şi obligaţiilor Marii Britanii ca stat membru care pleacă, edificând totodată un parteneriat aprofundat şi special care să contribuie la prosperitatea, securitatea şi puterea globală a continentului nostru', îşi încheie May scrisoarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.