Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principalul partid prokurd din Turcia și-a ales un nou co-președinte

kurzi siria

Principalul partid prokurd din Turcia, Partidul Democrat al Popoarelor (HDP), şi-a ales sâmbătă un nou copreşedinte în locul lui Figen Yuksekdag, care se află din noiembrie în închisoare pentru acuzaţii legate de terorism şi căreia i-a fost retras mandatul de deputat în urmă cu trei luni, relatează Reuters.

Figen Yuksekdag a fost lăsată fără mandatul de deputat după ce Curtea de Casaţie a validat o condamnare a sa pentru "propagandă teroristă", scrie agerpres.ro.

La congresul de sâmbătă al Partidului Democrat al Popoarelor, organizat sub stricte măsuri de securitate, Serpil Kemalbay a fost ales copreşedinte al formaţiunii alături de Selahattin Demirtas, care se află de asemenea în închisoare pentru acuzaţii legate de terorism dar care este în continuare membru al parlamentului.

Într-un mesaj transmis din celula sa din închisoare din nord-vestul Turciei, Selahattin Demirtas a cerut HDP să pregătească "un plan de luptă pentru democraţie şi pace" în faţa "epurării politice".

"Ne confruntăm cu închiderea tuturor canalelor politice democratice", a spus el în mesajul citit în congres în aplauzele delegaţilor. "Însă orice se va întâmpla ... HDP nu va abandona politica democratică, va insista asupra metodelor non-violente pentru găsirea unei soluţii la problemele politice", a mai spus el.

Autorităţile turce acuză HDP că este aripa politică a separatiştilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată drept teroristă de Turcia, SUA şi UE.

HDP a fost decimat prin arestarea liderilor săi şi a zeci de responsabili politici în noiembrie anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.