Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prioritățile UE pentru următoriul deceniu: Securitatea și dimensiunea socială

uniunea-europeana

Liderii celor 27 de state membre ale UE (fără Marea Britanie), reuniți sâmbătă la Roma pentru a aniversa 60 de ani de la crearea blocului comunitar, au convenit ca în următorul deceniu să ia măsuri pentru a răspunde preocupărilor cetățenilor europeni, mai ales în ceea ce privește securitatea și dimensiunea socială, relatează agenția EFE.

'În următorii zece ani, dorim o Uniune mai sigură și mai protejată, prosperă, competitivă, sustenabilă și responsabilă social, care va avea voința și capacitatea de a juca un rol fundamental în lume și să modeleze globalizarea', se menționează în 'Declarația de la Roma', semnată de cei 27 de șefi de stat sau de guvern, scrie agerpres.ro.

În ceea ce privește securitatea, problemă care a căpătat un interes special în contextul afluxului de migranți și terorismului, în text se face referire la o Uniune Europeană 'în care toți cetățenii să se simtă în siguranță și să poată circula liber' și în care 'frontierele externe sunt protejate, cu o politică migratorie eficientă, responsabilă și sustenabilă, care să respecte normele internaționale, o Europă decisă să lupte împotriva terorismului și delincvenței organizate'.

Pe de altă parte, în declarație se insistă pe necesitatea unei 'Europe sociale', care să se bazeze pe o creștere sustenabilă, precum și pe coeziunea, convergența și integritatea pieței interne. De asemenea, liderii europeni au stabilit că UE trebuie să țină cont de 'diversitatea sistemelor naționale și de rolul fundamental al interlocutorilor sociali'.

Premierul maltez, Joseph Muscat, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului UE, a subliniat că unul din marile progrese ale declarației semnate sâmbătă este 'acordul general că există o dimensiune socială' în UE care va fi avută în vedere în continuare cu 'respectarea deplină a identităților naționale'.

În textul declarației se mai face referire la capitolul economic și la stimularea investițiilor pentru a încuraja creșterea economică, precum și la desăvârșirea Uniunii Economice și Monetare, amintindu-se de asemenea și obiective precum diminuarea inegalității sociale, combaterea șomajului, a sărăciei și excluderii sociale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.