Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme GRAVE pentru Gheorghe Nichita: Anunțul făcut în urmă cu puțin timp

Nichita

Primarul suspendat al Iașiului, Gheorghe Nichita, are din nou probleme grave! Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a solicitat duminică CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă afirmaţiile preşedintelui PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, au afectat independenţa justiţiei.

Citește și: DOLIU în politcă: Soția unui lider important a murit la București

UNJR arată că solicitarea vine în contextul în care mai multe site-uri de ştiri au publicat vineri o afirmaţie a lui Gheorghe Nichita, făcută în cadrul unei şedinţe PSD, despre protecţia acordată de serviciile secrete în faţa legii.

Citește și: Cum o poate răpune Simona Halep pe Serena Williams, Pantera Neagră, în opinia lui CTP

"Aceste afirmaţii sunt de o gravitate excepţională, transmiţând opiniei publice ideea că dosarele în care sunt anchetate fapte de corupţie pot fi 'rezolvate' cu sprijinul serviciilor secrete", se precizează în sesizarea făcută de către UNJR.

Uniunea Judecătorilor consideră că "este imperativ ca astfel de declaraţii să facă obiectul cercetărilor efective ale Inspecţiei Judiciare.

Citește și: Soția unui deputat ȘOCHEAZĂ: Da, sunt BISEXUALĂ

"Impactul acestora asupra opiniei publice este unul cu deosebire puternic, în contextul în care survine într-un spaţiu public în care ideea implicării serviciilor secrete în actul de justiţie dincolo de limitele legii a transpărut, cel puţin la nivel de aparenţă, din chiar declaraţii ale reprezentanţilor acestor structuri", punctează UNJR.

Judecătorii arată că este vorba de afirmaţii extreme de concrete privitoare la implicarea serviciilor secrete în actul de justiţie.

Citește și: NOSTRADAMUS de România: Un profesor din Olt proorocește toate rezultatele la meciuri

UNJR aminteşte în scrisoarea către CSM că în 30 aprilie, într-un interviu acordat unui site, generalul Dumitru Dumbrava declara că SRI nu se retrage din "câmpul tactic" odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, ci îşi menţine "atenţia sau interesul" până la soluţionarea definitivă a cauzei, afirmaţie explicată ulterior de către directorul Serviciului Român de Informaţii prin aceea că sunt urmăriţi "judecători, procurori, care pe drum au uitat că servesc statul român şi au avut alte preocupări decât a servi statul român".

Citește și: Decizie istorică luată de Klaus Iohannis: Premieră de când e președintele României

"Aceste declaraţii, ce au născut ideea supravegherii magistraţilor de către serviciile secrete, pentru a garanta 'corectitudinea' judecătorilor, au vulnerabilizat actul de justiţie şi au permis perpetuarea unor astfel de idei, precum cele ale domnului Gheorghe Nichita, transmise publicului în scopul diminuării încrederii în anchetele penale ce îi vizează", au arătat judecătorii în scrisoarea lor.

UNJR precizează că "o justiţie puternică este una care apare în ochii publicului ca atare, reacţionând ferm şi imediat la derapajele ce îi ştirbesc independenţa, indiferent din partea cui ar veni".

Citește și: Ce poze noi au apărut cu Carmen Iohannis / FOTO

Judecătorii susţin că afirmaţiile lui Gheoghe Nichita impun un răspuns imediat din partea CSM, pentru a clarifica opiniei publice limitele legale în care se derulează cooperarea justiţie-servicii secrete.

În contextul discuţiei despre relaţia justiţie-servicii secrete, judecătorul Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR, va fi prezentă luni în faţa plenului CSM pentru a susţine cererea de clarificare a termenului de "câmp tactic" în viziunea SRI când vine vorba de justiţie.

Citește și: Elena Udrea, la un pas să fie dată afară din sala de judecată: Cum s-a dus la ÎCCJ / FOTO

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii din data de 24 august are şansa şi datoria de a reveni asupra problemei legate de lămurirea înţelesului noţiunii de 'câmp tactic', având obligaţia de a defini exact activităţile efectuate de serviciile secrete în legătură cu actul de judecată după sesizarea instanţei", a afirmat judecător Dana Gîrbovan.

Potrivit acesteia, reprezentanţii asociaţiilor profesionale vor fi prezenţi luni la sediul CSM, începând cu ora 12,30 pentru a susţine importanţa ca astfel de hotărâri să fie luate nu pe baza unor note secrete, ci sub semnul transparenţei depline şi a cooperării oneste.

Citește și: BOMBĂ în PNL: Senatorul Tudor Barbu, prins cu înregistrări incendiare

"În relaţia justiţie-servicii secrete nu este loc de interpretări şi supoziţii, orice ambiguitatea afectând prin ea însăşi independenţa justiţiei şi încrederea publicului în aceasta", a conchis preşedintele UNJR.

Gheorghe Nichita s-a autosuspendat din funcţia de primar al Iaşiului în urmă cu trei luni, după ce procurorii DNA au început să îl cerceteze penal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.