Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme mari în economiile Golfului Persic. Monarhiile arabe au introdus taxe pe tot ce mișcă

The Times of London
fumator arab

Monarhiile arabe din zona Golfului Persic au mari probleme în economiile lor dependente aproape în totalitate de petrol. Până acum în zonă nu prea era noțiunea de taxe și nici nu prea se intrevedea așa ceva. În schimb erau foarte multe subvenții și bonusuri pentru mai toate categoriile sociale. Numai că odată cu scăderea accentuată a prețului petrolului s-a ajuns la dezechilibre foarte mari și au apărut peste noapte taxele - nu puține.

În afara țigărilor, și pretul băturilor energizante s-a dublat iar cel al băuturilor carbogazoase a crescut cu 50%, de duminică, în Arabia Saudită. Regatul a introdus primele taxe pe bunurile de consum pentru a compensa diminuarea veniturilor din produse petroliere, potrivit arabnews.com

Consiliera lui Iohannis a fost transferată, pe șest, lângă Maior - detalii incendiare

Până acum locuitorii primului exportator mondial de petrol se bucurau de absența totală a taxelor. Dar scăderea prețului petrolului, începând cu mijlocul anului 2014, a forțat autoritățile să caute alte surse de venit. Noile taxe au fost anunțate de Autoritatea generală a zakat-ului (taxe recoltate de stat pentru cei săraci, în țările musulmane) și a impozitelor.

Aceste taxe au fost introduse în cadrul unui acord al celor șase membri ai Consiliului de cooperare din Golf, acord incurajat de Fondul Monetar International. Astfel, Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Oman, Qatar și Kuweit au convenit asupra unui TVA de 5% pe anumite produse de consum curent, începând cu anul viitor.

Arabia Saudită s-a lansat de anul trecut într-un vast program de diversificare a economiei sale, o economie mult prea dependentă de petrol. Căderea prețului barilului a condus la un deficit record de 98 de miliarde de dolari (87,5 miliarde de euro) în bugetul saudit, in 2015. De atunci, regatul a redus subvențiile la carburanți și la alte produse și a suspendat momentan primele acordate funcționarilor. Aceste măsuri au adus, potrivit guvernului, rezultate fiscale mai bune în acest an. Deficitul primului trimestru nu a atins ”decât” 6, 93 miliarde de dolari (6, 19 miliarde de euro) ceea ce ar trebui să ducă la un deficit anual inferior celui preconizat, de 53 miliarde de dolari (47, 3 miliarde de euro).

Potrivit estimărilor Arabia Saudită are acum peste 6  milioane de fumători și este de așteptat să ajungă până la 10 milioane în 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.