Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesul privind steagul secuiesc a fost înregistrat la CEDO, afirmă avocatul lui Laszlo Tokes

tokes steag

Procesul privind arborarea steagului secuiesc se află pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a declarat luni avocatul Kincses Elod, reprezentantul juridic al europarlamentarului Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT). 'În ciuda faptului că instanţele din Tg. Mureş s-au pronunţat clar şi categoric în sensul că steagul secuiesc nu este publicitar, iar legislaţia reglementează exclusiv problema arborării steagului/drapelului de stat al României, aplicarea amenzii sub acest pretext că steagul secuiesc este steag publicitar e un punct de vedere absolut greşit şi fără niciun suport legal,' a declarat, luni, avocatul Kincses, alături de Szilagyi Zsolt, preşedintele PPMT.

Potrivit avocatului, cererea petentului Laszlo Tokes, depusă contra României, a fost înregistrată în noiembrie 2016, cu nr. 15.976, pe rolul CEDO. 'Noi am trimis adresa în februarie 2016, dar am primit comunicarea pe 30 noiembrie 2016. În ţară s-au epuizat toate căile de atac. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului este foarte aglomerată şi caută nod în papură ca să nu primească cererile, că nu fac faţă judecătorii. Noi am trecut de această fază şi am primit înştiinţarea că a fost primită şi că va fi soluţionată cererea formulată de Laszlo Tokes', a spus Kincses.

Un proces similar are loc şi pentru arborarea, la balconul cabinetului de europarlamentar, a steagului aşa-numitului ţinut Partium. Avocatul a declarat că luni a avut loc, la Tribunalul Bihor, dezbaterea apelului, cu amânarea pronunţării pe 30 ianuarie 2017. Dacă instanţa nu va da câştig de cauză petentului, Szilagyi Zsolt a precizat că va trimite şi acest caz la CEDO. La dosar a fost depusă şi soluţia cea mai recentă, din 29 ianuarie 2016, a Tribunalului Mureş, care a admis apelul formulat de asociaţia CNMT în legătură cu arborarea steagului secuiesc, instanţa stabilind că nu este steag publicitar, deoarece 'nu este vorba despre consumator'. De asemenea, au depus şi noua decizie referitoare la primarul din Sângeorgiu de Pădure, care a fost sancţionat pentru arborarea steagului.

'Foarte clar s-a stabilit că nici pomeneală de încălcare a legii. Tribunalul Mureş a motivat că nu este vorba de nerespectarea normelor legale privind arborarea drapelelor altor state, drapelul numit al ţinutului secuiesc, precum şi cel al maghiarilor de pretutindeni nu sunt drapele ale niciun stat,' a subliniat Kincses.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Sas, poliţia locală i-a dat un avertisment lui Tokes, în 2014, pentru încălcarea legii privind autorizarea şi amplasarea mijloacelor de publicitate. Eurodeputatul a contestat avertismentul în instanţă, procesul fiind câştigat de primărie. 'Legislaţia spune ce steag poţi să arborezi, şi tot ce e altceva decât steaguri prevăzute de lege sunt considerate materiale publicitare care trebuie autorizate înainte. Nu şi l-a autorizat, demersul nostru a fost absolut normal. Instanţa ne-a dat dreptate', a declarat Anca Sas, conform Agerpres.

Cu toate acestea, Tokes nu a dat jos steagurile, pe balconul său fiind arborate în continuare cinci drapele: steagul secuiesc, steagul Partium, steagul Revoluţiei Române, steagul Ungariei revoluţionare şi steagul Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.