Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii oferă noi detalii despre mita ce ar fi fost luată de Ioan Oltean

ioan oltean

Deputatul PNL Ioan Oltean e acuzat de DNA că ar fi făcut trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu în cel mai nou dosar ANRP, cel de-al patrulea. Oltean ar putea fi reținut săptămâna viitoare, dacă deputații vor vota în acest sens.

Procurorii oferă detalii noi despre modul în care Ioan Oltean ar fi primit un sac de bani. Ceea ce e interesant, pe lângă faptul că suma a fost dată într-o biserică, e faptul că banii au fost luați chiar în postul Paștelui. Oltean a fost turnat și de preotul bisericii unde s-au dat banii, dar și de alți martori, așa cum rezultă din referatul de arestare preventivă în cazul Crinuței Dumitrean.

Citește și: Procurorii au arătat pozele cu Crinuța Dumitrean și Ioan Oltean

Procurorii spun că Oltean acționa pentru soluţionarea rapidă a cererii lui Mihai Rotaru, patronul CSU Craiova, concretizată în obţinerea de despăgubiri în câteva luni. Aceasta este justificată în contextul probator doar de relaţia creată între inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Rotaru Mihai și Oltean Ioan, dacă se are în vedere şi împrejurarea remiterii de către inculpatul Rotaru Mihai deputatului Oltean Ioan a unui procent de aproximativ 30% din valoarea folosului necuvenit încasat reprezentând 600.000 euro din suma de 87 milioane lei, spun procurorii DNA.

În acest sens, din declaraţiile martorului Alexandrescu Ion Adrian, audiat la data de 25.11.2015, rezultă că inculpatul Rotaru Mihai a dat deputatului Oltean Ioan suma de 600.000 euro în scopul de a interveni pe lângă inculpata Dumitrean Crinuţa Nicoleta în scopul sus arătat.

Citește și: Gest incredibil la votul pentru arestarea lui Şova: Un senator a FURAT o bilă

Astfel, martorul a declarat că: ,,în calitate de preot paroh al parohiei Chitila jud. Ilfov l-am cunoscut pe Baciu Remus Virgil în anul 2009 iar acesta venea deseori la aşezământul social cu prieteni ai săi şi persoane care îi aduceau documente legate de dosare ANRP ale acestora; în anul 2010 prin intermediul lui Baciu Remus Virgil l-a cunoscut şi pe Diacomatu Sergiu Ionuţ, iar aceştia adesea discutau la biroul său de la parohie probleme legate de ANRP, de dosarele pe care le aveau pe rolul ANRP şi despre persoanele pe care trebuia să le ajute pentru rezolvarea dosarelor, context în care au discutat şi despre Rotaru Mihai care cumpărase drepturi litigioase de la persoane ce au depus dosare de despăgubire,,.

Din conținutul declaraţiei acestui martor rezultă că între martorul Baciu Remus şi inculpatul Rotaru Mihai exista o legătură apropiată, că acesta a asistat inclusiv la discuţiile numitului Baciu Remus Virgil şi Diacomatu Sergiu Ionuţ despre modul cum dosare ANRP ale unor cesionari erau soluţionate cu prioritate, fiind vehiculate sume între 1 milion euro şi 50 milioane euro care reprezentau valoarea despăgubirilor fiind perceput un comision de 25 – 30% în funcţie de valoarea dosarului de despăgubire.

Citește și: Procurorii au arătat pozele cu Crinuța Dumitrean și Ioan Oltean

De asemenea martorul a arătat că Baciu Remus Virgil şi Dumitrean Crinuţa Nicoleta erau ''sub umbrela numitului Oltean Ioan'' care putea face presiuni asupra lor şi ajutau la rezolvarea unor dosare ale unor cumpărători de drepturi litigioase, precum Gheorghe Stelian, Dorin Cocoş existând la nivelul ANRP şi obligaţii politice, că Baciu Remus Virgil se afla şi în tabăra numitului Diacomatu Sergiu Ionuţ şi favoriza rezolvarea dosarelor pentru cumpărătorii de drepturi litigioase printre care şi Rotaru Mihai. Din declarația aceluiași martor rezultă că în preajma Paştelui 2010 în curtea bisericii din Chitila, inculpatul Oltean Ioan a primit un sac mare de bani de la şoferul inculpatului Rotaru Mihai suma de 600.000 euro.

”Declarația martorului denunțător Alexandrescu Ion Adrian se coroborează cu declaraţia martorului .... din care rezultă că inculpatul Rotaru Mihai era un obişnuit al aşezământului social din Chitila, aşa încât concluzia că banii au fost daţi şi primiţi în acel aşezământ este verosimilă.

Citește și: Decizie CRUCIALĂ a lui Klaus Iohannis pentru GRAȚIEREA lui Mencinicopschi și Ridzi

Astfel, martorul ..., în declarația sa din data de 25.11.2015, a arătat că: „În perioada 17.02.2008 - 01.02.2015 am lucrat la biserica Sf. Ioan Botezătorul din Chitila, ca administrator voluntar. Din data de 18.12.2007 şi până în iulie 2012 preot paroh al bisericii a fost Alexandrescu Ion Adrian, care locuia împreună cu soţia şi cei doi copii în casa parohială situată în curtea bisericii. În perioada cât Alexandrescu Ion Adrian a fost preot paroh al bisericii acesta era vizitat de mai multe persoane, pe care le ducea în aşezământul social situat în incinta bisericii, deasupra cancelariei acestuia. Persoanele care veneau la aşezământul social erau de regulă cam aceleaşi, respectiv: Baciu Remus, despre care ştiu că lucra la ANRP, Rotaru Mihai, care era prieten cu Alexandrescu Ion Adrian şi Baciu Remus. Cel mai des la biserică veneau Baciu Remus, Sergiu, Ionescu Marian, Victor Ciocoiu şi Rotaru Mihai''.”, se mai arată în referatul de arestare preventivă.

Citește și: OFICIAL Anunțul DNA în cazul Dan Șova: E premieră când se întâmplă așa ceva

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.