Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul-șef al DNA: Simţim cu toţii, cel puţin de peste un an şi jumătate, că suntem efectiv sub un asalt

kovesi europafm

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi că atât ea, cât şi colegii ei simt de peste un an şi jumătate că se află "sub un asalt" în ceea ce priveşte activitatea DNA.

"Cred că suntem cu toţii conştienţi de gravitatea situaţiei în care ne aflăm. Cel puţin noi, ca instituţie, atât eu şi colegii mei, cât şi instituţional reacţionăm doar prin metodele şi prin posibilităţile pe care le avem. (...) Simţim cu toţii, cel puţin de peste un an şi jumătate, că suntem efectiv sub un asalt, care se manifestă prin hărţuiri, prin intimidări, prin încercări de intimidare, că nu-şi ating scopul, prin critici uneori obiective, dar de cele mai multe ori nu, prin acel fenomen de fake-news şi la care noi nu putem să reacţionăm decât instituţional", a spus Kovesi la o dezbatere privind legile justiţiei, organizată marţi de Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22. 

Kovesi a arătat că singurul lucru pe care îl poate face DNA, ca instituţie, este să susţină declaraţii publice şi să explice efectele unor modificări ale legii. 

"Instituţional, ce putem face? Legi nu putem face, dar putem să ne exprimăm puncte de vedere. Putem să analizăm proiectele de legi, putem să identificăm vulnerabilităţile, să identificăm riscurile şi să explicăm, tehnic sau mai puţin tehnic, care sunt consecinţele. (...) Putem să tragem un semnal de alarmă şi să spunem dacă statul român vrea ca DNA să investigheze doar fapte mărunte şi adoptă legi în sensul ăsta, da... Dacă în statul român se doreşte ca miniştri, secretari de stat şi persoane care deţin funcţii politice să nu mai poată fi cercetate pentru că ministrul justiţiei va fi colegul lor de partid şi va trimite Inspecţia peste procuror, da, putem să spunem aceste lucruri, dar noi mai mult decât atât nu putem face", a spus Kovesi. 

Ea a reamintit decizia Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu, în urma căreia 188 de milioane de euro prejudiciu în aceste dosare au rămas nerecuperate, în urma clasării mai multor dosare. 

"O simplă decizie a CCR a scos din buzunarul cetăţenilor români 188 de milioane de euro. Vrem pe viitor să se producă astfel de pagube şi să nu le investigheze nimeni, că modificăm abuzul în serviciu? Asta e o întrebare la care trebuie să răspundă societatea", a afirmat Kovesi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.