Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul general al României e la un pas de demisie/ surse

tiberiu nitu, procuror general 1_rsz

Surse din Parchetul General susțin pentru STIRIPESURSE.RO că procurorul general al României, Tiberiu Nițu, e la un pas să își prezinte demisia (Cel puțin așa susțin unii din colaboratorii apropiați și așa a fost sfătuit deja să facă).

El riscă în acest moment urmărirea penală de către procurorii anticorupție după ce a folosit în baza unui protocol ilegal între Ministerul de Interne și Parchetul General coloane oficiale deși aceste coloane oficiale sunt reglementate clar în lege.

Foarte posibil ca în zilele următoare să fie citat la DNA pentru a fi audiat de procurorul de caz.

(în solicitării DNA pentru fostul ministru Gabriel Oprea, procurorul general s-a recuzat și cel care a semnat documentele a fost adjunctul Codruț Olaru)

În mod normal mandatul lui Tiberiu Nițu în fruntea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție expiră în această primăvară și deja a anunțat că vrea să se întoarcă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Vezi și: Procurorul general, prima reacţie cu privire la implicarea în dosarul lui Oprea

Vezi și: De ce va vota Parlamentul pentru cercetarea lui Gabi Oprea

____

Iată ce susțin procurorii DNA:

”La data de 4 aprilie 2014, la Ministerul Afacerilor Interne s-a înregistrat Protocolul nr. 12 privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la încheierea protocolului de către ministrul Oprea Gabriel, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele două instituții, în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale poliției rutiere.

Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, deși niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptăţite a beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție beneficiază, la rândul său, de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază, deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară.

Protocolul a reprezentat temeiul în baza căruia, începând cu luna aprilie 2014, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i s-a asigurat, cu caracter permanent, însoțirea deplasărilor efectuate pe raza municipiului București.

În condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La data de 03 iulie 2015, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a adoptat un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliată a modalității în care se desfășura activitatea de însoțirea a demnitarilor pe raza municipiului București.

Din documentul menționat rezultă că singurii demnitari care beneficiau de însoțire permanentă erau președintele României și prim-ministrul dintre categoriile de persoane îndreptățite legal (preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au solicitat), precum și ministrul de interne și procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului în care ministrul Oprea Gabriel și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.