Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procust e noul Dumnezeu?

Cristian Bodea

Parcă, pe zi ce trece lumea o ia razna tot mai tare! Atâta radicalizare e în jur, de simți numai fulgere deasupra oamenilor, numai cuțite în mâinile lor, numai venin în vorbele lor. Atâta polarizare e în societate, încât mai lipsește să ne îmbrăcam în aceleași culori, ca ne diferențiem clar de cei pe care îi urâm și să îi putem vâna organizat.

Am devenit o lume de huligani: cum nu e unul de acord cu noi, îl fluierăm, urlăm la el, îl porcăim, unii mai sar și la bătaie. Pe vremuri, cruciadele erau între continente, azi, avem cruciade urbane. Și, pe rit nou, baricade online. Paradoxal, cu cât ne conectăm mai mult, cu atât devenim mai intoleranți. Naiba știe cum, fiecare tinde să creadă că deține adevărul absolut. E plină lumea de dumnezei, dar noi suntem proști și nu îi recunoaștem din prima. Și atunci ei ne binecuvântează cu ură și ne deschid mintea cu urlete.

Din păcate, intoleranța este o boală grea a omenirii. Ne tot împăunăm că mentalul ne diferențiază de animale. Dar, tot ca ele facem în tendința de a-l domina pe celălalt și în ce gândește. Nu suntem cu nimic mai buni când vrem să fim mascul sau femela alfa și în libertatea minții celuilalt. Nu ne dovedim superiori decât în arsenal: mintea a devenit o armă mai bună decât gheara sau colții. Dar tot doar la stăpânit sau ucis o folosim... ;(

Procust este un personaj din mitologia greacă. Acesta ademenea călătorii și le oferea ospitalitatea casei sale. Odată ajunși în casă, Procust îi obliga să se culce pe un pat de aramă. Atunci când călătorul era mai scurt decât patul, Procust îi întindea corpul, trăgându-l de mâini și de picioare, până ce-l lungea pe potriva patului. Dacă oaspetele era mai lung decât patul, Procust îi tăia capul ori picioarele. Evident, în orice situație deznodământul era moartea călătorului ghinionist.
Eroul Tezeu a pus capăt vieții și practicilor sadice ale lui Procust, supunându-l acelorași tratamente pe care le rezervase el „oaspeților” săi.
Metaforic, „Patul lui Procust” a devenit simbolul practicilor abuzive de încadrare a oamenilor, a gândirii și simțămintelor lor, în anumite tipare prestabilite.”


De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Nu știu dacă Procust a existat cu adevărat sau s-a născut în mintea unui gânditor echilibrat, care a observat în jur aceeași obsesie de ”Eu știu mai bine și e musai să fie ca mine!!!”. Clar e că nu ne-am lecuit în timp. Inchiziția, Jihadul, Holocaustul, sunt doar câteva episoade ”umane” la scară planetară. Boala asta îi face pe unii să creadă că toți trebuie să fim la fel, un fel de roboți identici, un fel de mașinuțe automatizate. Un fel de oi tâmpe sau boi docili. Și toți se legitimează de la un Dumnezeu, care, în mintea lor sucită, e obsedat de clonare și terorizare, nu de diversitate și libertate.

Animalele au o scuză, omoară pentru a supraviețui, domină pentru a perpetua specia prin genele mai puternice. La ele e un automatism care le compensează lipsa minții. Dar noi, ce motivație avem când vrem ca ceilalți să ne fie supuși în gândire? Dar când ajungem la bătaie sau omor din cauza unor viziuni diferite? Cu ce te doare pe tine mintea dacă vecinul gândește altfel în capul lui? Ce te face pe tine mai priceput în gândirea vieții celuilalt? Ești tu în pielea lui, să vezi cum simte el lumea și viața? Cine îți dă dreptul să fii stăpânul minții sau corpului celuilalt? Mintea ta bolnavă?

Un om inteligent vrea să exceleze prin ceea ce poate el. Vrea să fie apreciat pentru ceea ce face și ce spune. Vrea să fie aplaudat pentru că i-a convins pe ceilalți că propunerea lui le face bine, le e de folos, e un progres. Vrea să fie iubit pentru că celuilalt îi place cum este. Doar animalele vor să își impună voința cu forța, cu urlete, bătaie și omor. ”Oamenii” conving, explică, tolerează, acceptă. ”Oamenii” nu cer aplauze cu biciul, nu cer iubire cu cuțitul la gât.

Credeam că am căpătat mintea sau ne-am dezvoltat-o ca să nu ne mai mâncăm între noi, nu ca să transformăm ciomagul în mitralieră. Dar, cu atâția Procuști în jur, văd că mă înșel. Am schimbat doar peștera pe bloc și blana pe toc, dar mintea ne-a rămas pe loc. Am înlocuit doar calul cu avionul si trocul cu milionul, dar aplicăm tot talionul.

content-image

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.