Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producătorii de medicamente, avertisment DUR în privința taxei clawback: 'Vom putea asista la închiderea unor fabrici întregi'

medicamente

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din România, (PRIMER), avertizează că obligaţia de plată de tip "clawback" a crescut de la 12,3% in ultimul trimestru al anului 2015 la 19,8% în primul trimestru al anului 2017, proiectându-se o creştere de până la 26% în ultimul trimestru al anului 2017, potrivit unui comunicat de presă.

În comunicat, reprezentanţii PRIMER susţin că obligaţia de plată "clawback"camuflează de fapt un impozit pe cifra de afaceri aplicat unităţilor de manufacturiere de medicamente.

Lovitură de teatru: Bogdan Stan, fostul șef ANAF, revine după două zile în conducerea Fiscului

Dragoş Damian, director executiv PRIMER, a declarat: "Această dublare în mai puţin de doi ani a impozitului pe cifra de afaceri, în condiţiile în care vânzările medicamentelor care fac obiectul acestui impozit au scăzut cu circa 10%, a făcut deja sau face ca medicamentele manufacturate în România să fie sau să devină nerentabile. Cele peste 1500 de medicamente fabricate în ţară costă în marea lor majoritate mai puţin de 25 lei în farmacie sau în spital. Toate sunt absolut esenţiale pentru a asigura un acces larg şi imediat al pacienţilor la terapii de un înalt nivel de calitate, eficienţa şi siguranţa. Dublarea obligaţiei de plată «clawback» în mai puţin de doi ani fără nici o predictibilitate periclitează accesul pacienţilor la medicamentele fabricate în România şi are efecte profund negative asupra unei ramuri industriale pe care ţările din UE o consideră strategică".

Primul mare REGRET al lui Donald Trump: 'Aș fi ales pe altcineva'

Reprezentanţii PRIMER precizează: "Absenţa scutirii începând cu 1 iulie 2017 de la plata obligaţiei «clawback» a medicamentelor care costă sub 25 lei, accesul pacienţilor la medicamentele ieftine va fi îngreunat chiar mai mult decât este în prezent, iar competitivitatea fabricilor de medicamente din ţară va avea de suferit".

PRIMER anunţă că deşi s-au tras mai multe semnale de alarmă, autorităţile de resort nu înţeleg rolul strategic pentru sistemul sanitar şi economie al fabricilor de medicamente din ţară, obligându-le pe acestea la plata simultană de impozit pe cifra de afaceri şi pe profit.

Conducerea PRIMER mai afirmă: "În lipsa unui cadru fiscal corect şi predictibil, vom putea asista din nou la închiderea sau relocarea din ţară a unor secţii de manufacturiere sau a unor fabrici întregi".

PRIMER cere în mod public autorităţilor să continue seria de consultări cu producătorii industriali de medicamente din România pentru identificarea de urgenţă a măsurilor care să stopeze începând cu 1 iulie aplicarea discriminatorie asupra unei ramuri industriale a unei duble impozitări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.