Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profit uriaș pentru băncile românești în 2015

banci la scara blocului

Sectorul bancar, care finanteaza în proportie de circa 90% economia, a reusit anul trecut sa obtina profit de peste un miliard de euro (peste 4,5 milarde de lei), dupa pierderile record din 2014, potrivit Ziarului Financiar.

La sfârsitul pri­mului trimestru din 2015, sistemul bancar avea un profit de 800 milioane de lei, la jumatatea anu­lui câstigul a urcat la 1,2 miliarde de lei, iar la noua luni rezultatul s-a du­blat, la 2,2 miliarde lei, po­trivit datelor anun­tate ofi­cial de BNR.

Ban­cile au reusit sa ra­mâna pe profit pâna la finele anului.

Conform ZF, sistemul bancar si-a majorat activele la peste 377 miliarde de lei (circa 84 miliarde de euro), maximul ultimilor opt ani. Atât rentabilitatea activelor (ROA), cât si cea a capitalului (ROE) erau la finalul anului trecut în teritoriu pozitiv, ajungând la 1,35% si, respectiv, 12,8%.

Având în vedere nivelul ROA si al activelor, reiese un profit de circa un miliard de euro pentru sistemul bancar în 2015. Profitul record de anul trecut vine dupa pier­derile record de circa un miliard de euro din 2014.

Rata de solva­bi­litate - unul dintre cei mai importanti indica­tori urmariti de BNR, care arata cât de bine capitalizata este o insti­tutie de credit - ajungea la sfârsitul anului 2015 la 17,5%, mult peste minimul im­pus de 10%, ceea ce arata ca bancile au suficient spatiu pentru a intensifica creditarea economiei.

Anul trecut numarul bancilor s-a redus la 36.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.