Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Programul “Prima afacere” pentru tineri

În România, din 1000 de tineri, 240 sunt şomeri. Oficial. În realitate, cifra este mult mai urâtă. Zi de zi, ţara noastră renunţă, prin ignoranță și nepăsare, la cel puţin un sfert din populaţia cu cel mai mare potenţial. Uitându-i, aceştia se pierd. În ţări străine sau în deznădejde.

Am făcut un exerciţiu simplu. Am încercat să îmi amintesc de câte ori am discutat, în Parlamentul României, despre crearea de locuri de muncă pentru tineri. La modul aplicat, în dezbateri constructive, nu în discursuri seci ce înşiruiesc deziderate fără conţinut. N-am reuşit să identific niciuna. Şi am memorie bună.
Îmi amintesc, în schimb, zeci de discuţii fără tâlc, certuri inutile şi jigniri nenumărate atunci când aleşii neamului s-au simţit prea speciali pentru a avea pensii normale şi şi-au votat, ei pentru ei, nişte bani în plus. Deşi legea, votată cu bucurie şi aplauze nu poate fi încă aplicată, coada este deja foarte lungă. Peste 350 de foşti parlamentari au depus cerere să o încaseze.
La polul opus, dar în aceeași Românie, coada este infinit mai lungă. La șomaj. Nespecial. Aproape inutil.
Nu intenționez să dramatizez gratuit. Este o problemă, pe care avem obligația să o tratăm cu seriozitate și care necesită soluții concrete. Înainte de a se transforma, inevitabil, într-o amenințare cu consecințe iremediabile.
De aceea, în loc să inventăm facilități populiste, am ales să acționăm constructiv și să-i încurajăm pe cei aflați la început de drum. Am depus în Parlament, zilele acestea, împreună cu deputații Mișcării Populare, un proiect de lege care le oferă șansa tinerilor în vârstă de până la 35 de ani să își deschidă propriile afaceri. Subvenționarea antreprenoriatului absolvenților este o măsură inspirată din practicile europene, fiind soluția cea mai eficientă pe termen lung pentru reducerea, în mod natural, prin aut-ocupare, a șomajului în rândul acestora.
În loc să mărim ajutorul de șomaj, întotdeauna insuficient, nu-i mai sănătos să-i încurajăm pe cei tineri să muncească la propriul proiect, să traducă în realitate propria idee, să inoveze? Fiind oferită în mod integrat cu serviciile de asistenţă şi consultanţă pentru începerea unei activităţi independente, procedura este lipsită de complicații, fără bariere birocratice descurajante.
Tinerii își doresc să muncească. Au nevoie, însă, de sprijin și încrederea unei societăți care îi prețuiește. Pe ei și munca lor. Încurajați corect, aceștia vor muta coada. De la șomaj, la inovație. De la deznădejde la dezvoltare.

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.