Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect de lege: Sprijin pentru cei care au accesat Programul Prima Casa

prima casa

Cei care au accesat Programul Prima Casă și care ajung în situația de a nu-și mai putea plăti ratele vor putea deveni chiriași la ANL, potrivit unei inițiative legislative a deputatului PNL Daniel Zamfir.

Potrivit lui Zamfir, legea își propune să ofere aceeași protecție consumatorilor persoane fizice care au credite prin programul Prima Casă la fel ca pentru cei care au primit deja o astfel de protecție odată cu adoptarea legii dării în plată.

Inițierea Legii privind acordarea unei protecții beneficiarilor Programului Prima Casă în cazul cărora s-a demarat procedura valorificării locuinței ce face obiectul garanției Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este un angajament pe care l-am luat  încă din timpul dezbaterilor pe Legea dării in plată, având în vedere faptul că această categorie de cetățeni a fost exceptată de la procedura dării în plată.
Scopul inițiativei este acela de a veni în sprijinul acelora care s-au împrumutat prin Programul Prima casă și care ajung în situația de a nu-și mai putea plăti ratele la bancă.

Și pentru această categorie de debitori, majoritatea lor tineri, viața poate deveni un calvar în cazul în care ajung în faza executării silite. Astfel, consecințele unei executări silite sunt împovărătoare pentru aceștia, ajungându-se la pierderea locuinței prin executarea garanției de către ANAF, precum și la poprirea veniturilor, ulterior debitorul fiind înscris pe “lista neagră” a Biroului de Credit, ca rău platnic, ceea ce va face mult mai dificilă accesarea unui nou credit, de cele mai multe ori chiar imposibilă”, susține Daniel Zamfir, într-un comunicat transmis STIRIPESURSE.RO.

În opinia liberalului, ”statul este obligat să le asigure protecție prin intermediul unui mecanism pe care l-am propus în legea inițiată. Potrivit legii, Agenția Naționale pentru Locuințe cumpără locuințele celor intrați în incapacitate de plată urmând ca aceștia să devină chiriași pe o perioadă de 5 ani, după care au drept de preemțiune la achiziționarea imobilului.

În cazul programului Prima Casă, principalii beneficiari sunt familiile tinere statul garantând  pentru aceștia 50% din valoarea creditului. Consider că statul, în virtutea obligațiilor de ocrotire a familiei, trebuie să se preocupe și să sprijine prin măsuri economice și sociale dezvoltarea și consolidarea familiei. Când statul își asumă angajamentul de a ocroti familia, are implicit obligația să ocrotească și locuința familială.

Guvernul prin instituțiile sale trebuie să-și joace rolul până la capăt și să-i ajute cu adevărat pe tineri atunci când au nevoie! Faptul că acest tip de credit, Prima Casă, este mai accesibil, având un avans mai mic, le este tinerilor de ajutor în prima fază, a achiziției locuinței. Dar ce se întâmplă atunci când, mai ales în contextul unor piețe financiare si valutare atât de instabile care pot genera fluctuații mari de curs cu impact asupra cuantumului ratelor? Statul are obligația să ofere soluții la această situație ! Iar ceea ce propun eu prin lege oferă mecanismul necesar pentru protejarea acestor tineri, pentru a nu-i lăsa în voia sorții!”.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.