Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect special al UNICEF în România care ajută mii de copii: Ce a anunţat Rovana Plumb / FOTO

Rovana Plumb unicef 3

Eveniment special al UNICEF despre implementarea unui proiect de servicii integrate pentru copiii vulnerabili si familiile lor din granturi norvegiene, cu sprijinul UNICEF. Acest proiect a fost demarat in 2014 la Bacău si astăzi Guvernul, prin Rovana Plumb, a anunțat ca acest proiect va fi sprijinit si multiplicat la nivel național inclusiv din fonduri europene.

-19.000 de copii din Bacău au fost identificați ca fiind vulnerabili și au beneficiat de servicii

-45 școli și grădinițe au acum o mai mare capacitate de a oferi educație incluzivă de calitate pentru 22.000 elevi

-1.400 de cadre didactice și-au dezvoltat competențele în materie de disciplinare pozitivă a copilului

-5.000 de părinți au beneficiat de cursuri de educație parentală și pentru sănătate.

„Fiecare copil are nevoie de servicii integrate de protecție, educație și sănătate pentru ca potențialul său să se dezvolte la maxim. Prin acest proiect demonstrăm că dacă aceste servicii sunt de calitate și disponibile la nivelul comunității, o serie de probleme pot fi prevenite cu costuri rezonabile și beneficii importante pentru copil, familie și comunitate. Ne dorim ca toți cei patru milioane de copii din România să beneficieze de servicii la nivelul comunității, iar lecțiile învățate din modelul de la Bacău pot sprijini acest demers”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

Proiectul model „Servicii Comunitare pentru Copii” include mai multe componente: Pachetul Minim de Servicii, Pachetul Educație Incluzivă de Calitate și campanii de informare, conștientizare și educare pentru copii și părinți deopotrivă.

content-image

content-image

content-image

Iată discursul integral al Rovanei Plumb:

Excelentele voastre doamnelor ambasadoare Tove Bruvik Westberg si Sandie Blanchet,

Dragi prieteni si parteneri din Ambasada Norvegiei si Unicef,

Stimati invitati,

Mă bucur nespus să fiu astăzi alături de dumneavoastră la acest eveniment dedicat binelui comun, viitorului copiilor noștri.

Va mulțumesc, in numele Guvernului României, pentru ce ați construit alături de noi in toți acești ani, pentru rezultatele care au prilejuit evenimentul la care m-ați invitat. De aceste rezultate ne bucurăm astazi împreuna atât noi, dar mai ales cei care beneficiază in mod direct de ele: copiii. Si probabil ca nu exista un scop mai nobil decât munca in folosul lor.

Este motivul pentru care, încă din anul 2014, de când eram ministru al Muncii, m-am alăturat echipei UNICEF pentru a sprijini si încuraja acest proiect.

După 3 ani, avem in fata noastră nu doar o reușită singulara, ci mult mai mult: un superb model de buna practica, pe care îmi doresc sa il văd multiplicat la nivel național. Aveți in mine si in Guvernul Grindeanu un partener permanent in acest sens.

Așa cum știți, copilul si binele lui sunt preocupări reflectate si in Programul nostru de Guvernare. Fara îndoiala, copiii au nevoie în primul rând de afecțiunea familiei, a celor dragi.

Dincolo de asta este nevoie de investiții responsabile pentru a ne asigura ca de acest drept al afecțiunii, al iubirii, al grijii si protectiei noastre au parte TOTI copiii. Trebuie sa ne asiguram ca TOȚI au șanse egale la un viitor bun.

Si exact asta am facut mereu impreuna alaturi de Unicef. Despre asta este vorba, dragi prieteni, si in acest proiect finanțat din fonduri norvegiene: ați făcut posibil ca mii de copii din grădinițele si școlile aflate in județul Bacău sa simtă ca cineva le este alături. Sa simta ca sunteti si suntem acolo. Ca ne pasa tuturor de ei si de soarta lor.

Ii felicit pe toți cei 126 de asistenti sociali, pe asistenții medicali comunitari, pe consilierii si mediatorii scolari si sanitari care s-au implicat in proiect. Acești oameni au vrut sa devină mai buni pentru a face un bine celorlalți. Si prin frumusetea lor sufleteasca au insuflat încredere acolo unde ea nu exista inainte: in rândul copiilor vulnerabili, a celor care au intampinat diferite probleme: absenteism si abandon scolar, lipsa școlarizarii, probleme de sănătate, sarcina in randul adolescentelor, lipsa vaccinarii, a actelor de identitate, neînregistrarea la medicul de familie sau despartirea temporara de parintii care pleaca la munca in strainatate. De toate aceste probleme ati avut grija prin acest proiect si stiu ca veti continua faptele bune si in actuala perioada de programare. Nu puteam incheia intr-o nota mai optimista.

Va felicit pe toti din toata inima si va multumesc inca o data.

In mod special vreau sa adresez astazi doua cuvinte unui om minunat, de la care am invatat cu totii multe in acesti ani, un om dedicat cauzei celorlalti si binelui tuturor. Am realizat multe impreuna si le-as aminti, cu permisiunea dvs., pe cele mai importante:

- Reinfiintarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, in 2014;

- Legea care interzice institutionalizarea copiilor sub 3 ani;

- Dezvoltarea strategiilor nationale pentru protectia drepturilor copilului, incluziune sociala sieducatie;

- Impartasirea bunelor practici ale Romaniei la nivel international si regional, in Peru, Ucraina si Bulgaria.

Draga Sandie Blanche, a fost o onoare sa lucrez cu tine si iti multumim. Eu iti doresc o misiune la fel de frumoasa la Bruxelles, acolo de unde vor prinde aripi noile tale idealuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.