Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul Cartei Albe a Apărării a fost adoptat de Parlament

Inquam Photos / Octav Ganea
parlament vot maini mana

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a adoptat luni, în unanimitate, proiectul Cartei Albe a Apărării - 2017, supus aprobării Parlamentului, după ce a fost însuşit de Guvern şi avizat de CSAT.

Deputatul PSD Eugen Bejinariu a prezentat raportul comun al comisiilor parlamentare pentru apărare, menţionând că acesta a fost susţinut cu unanimitate de voturi. "Carta Albă a Apărării este elaborată de Ministerul Apărării Naţionale pentru îndeplinirea prevederilor Strategiei naţionale de apărare a ţării şi implementarea obiectivelor în domeniul apărării, stabilite prin programul de guvernare şi în conformitate cu prevederile conceptului strategic al NATO", a precizat el, conform Agerpres.

Guvernul şi-a însuşit, în şedinţa din 30 iunie, Carta Albă a Apărării 2017, care reflectă prevederile programului de guvernare 2017 - 2020 şi are ca bază de construcţie Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2015 - 2019, aprobată de Parlament.

"Carta Albă a Apărării 2017 transpune în mod integrat şi unitar viziunea Guvernului asupra apărării naţionale, în corelare cu obiectivele stabilite în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, fiind astfel atinsă o coerenţă sporită a efortului naţional de asigurare a securităţii şi apărării. Conceptual, documentul defineşte politica de apărare a României pe un orizont de timp de patru ani, fiind principalul document de planificare la nivel departamental, pe baza căruia se elaborează Strategia Militară şi se fundamentează priorităţile în formularea propunerilor de buget ale ministerului", se arăta într-un comunicat al Executivului.

Prin Carta Albă sunt stabilite obiectivele politicii de apărare - politica sectorială în domeniul apărării naţionale; măsurile şi acţiunile avute în vedere pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare; misiunile şi cerinţele specifice pentru Armata României; principalele direcţii de dezvoltare a capabilităţilor; politicile privind managementul integrat al resurselor pentru apărare; resursele financiare care urmează să fie asigurate pe durata mandatului Guvernului.

"La nivelul resurselor, (...) actuala Cartă Albă este primul document de acest tip care are ca determinant principal o alocare bugetară adecvată - 2 procente din PIB, fapt ce constituie o premisă esenţială pentru implementarea corespunzătoare a obiectivelor politicii de apărare în integralitatea acestora", preciza Guvernul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.