Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul de lege privind Roşia Montană - respins de Camera Deputaţilor

plen parlament

În dezbaterile din plenul Camerei Deputatilor, grupul parlamentar al PNL a sustinut ca proiectul Rosia Montana este cel mai mare proiect economic din România si trebuie sa fie transparent, drept consecinta nu va vota proiectul de lege.

De aceeasi parere au fost si grupurile parlamentare PSD, PP-DD, PDL, dar si deputatul Remus Cernea.

Comisia speciala pentru Rosia Montana a respins proiectul pe 12 noiembrie 2013.

Potrivit raportului, Comisia considera, la momentul respectiv, ca proiectul de lege supus examinarii nu acopera în mod satisfacator toate cerintele complexe privind cadrul desfasurarii activitatii de exploatare a resurselor minerale în România.

'Având în vedere carentele legislatiei actuale, care nu tine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discutie, Comisia recomanda completarea cadrului legislativ cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia considera necesara stabilirea unor conditii de parteneriat corect între actionarul majoritar si compania de stat româneasca, cu respectarea normelor comunitare obligatorii si a principiilor dezvoltarii durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul. Comisia apreciaza modificarile conditiilor Acordului initial (licenta) propuse de Guvernul României, considerând ca acestea reprezinta o îmbunatatire reala fata de licenta în vigoare si pot aduce beneficii economice pentru statul român. Comisia propune, prin prezentul raport, o serie de actiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care sa sprijine pozitia de negociere a statului român si în alte proiecte de asemenea anvergura', se arata în documentul Comisiei.

Comisia aprecia ca este necesara analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redeventelor si a participatiei statului în cazul exploatarilor miniere, având în vedere exemplul altor state.

'Comisia atrage atentia asupra unor posibile încalcari ale legislatiei în vigoare pe parcursul derularii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autoritatilor competente cu scopul asigurarii legalitatii integrale a proiectului Rosia Montana si investigarii, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale. Comisia recomanda desecretizarea licentei si a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai putin a hartilor si a documentelor referitoare la zacamânt)', se mai preciza, în acel moment, în raport.

Proiectul de lege a fost respins de Senat în noiembrie 2013. Camera Deputatilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.